Inno Tähismaa • 9 jaanuar 2005

Tormikahjustuste tõttu kogunes valitsuse kriisireguleerimismeeskond

Üle Eesti toimunud tormikahjustuste tõttu kogunes täna öösel Vabariigi Valitsuse kriisikomisjoni kriisireguleerimismeeskond.

Täna öösel Tallinnas ja Pärnus maksimaalselt 30 meetrit sekundis puhunud tuul tõstis Pärnus veetaset 220 cm-ni ja Tallinnas 151 cm-ni üle Kroonlinna nulli, teatas valitsuse esindaja. Veetõusu tõttu on Pärnus vesi üle ujutanud ligi neljandiku linnast. Kõikidest veega üleujutatud piirkondadest on elekter välja lülitatud. Üleujutuse eest on Pärnu kutsekooli, raekotta ja maavalitsusse paigutatud 40-50 inimest.

Haapsalus on veetõusu tõttu ära lõigatud Holmi poolsaar, evakueeritud on 8 inimest.

Inimestel palutakse üleujutatud piirkondadesse mitte minna, sest see võib olla ohtlik. Lastevanematel palutakse olla tähelepanelikud ja oma lapsi üleujutuse piirkonda mitte lubada.

Öö jooksul saabus päästeteenistustele üle 90 tormikahjustusega seotud väljakutse, kõige enam oli väljakutseid Pärnu linnas, Raplamaal, Saaremaal ja Järvamaal. Enim on väljakutsed seotud tormis langevate puudega. Hoonetele on puid kukkunud Viljandi maakonnas ja seal on torm on viinud ära ka ühe maja katuse.

Pärnu ja Haapsalu maakonna kriisikomisjonid on juba kogunenud. Tormikahjustuste likvideerimisega tegelevad päästeteenistused, piirivalve, politsei ja kaitseliit.

Eesti Meteoroloogia ja Hüdroloogia Instituudi (EMHI) teatel on oodata veetaseme ohtlikku tõusu: Pärnu lahes kuni 300-350 cm üle Kroonlinna nulli ja ülejäänud piirkondades kuni 200-250 cm üle Kroonlinna nulli. Tugevaid tormituuli kuni 30 meetrit sekundis prognoositakse tänase ennelõunani, misjärel hakkab tuul nõrgenema. Õhtuks prognoosib EMHI 17-18 meetrit sekundis puhuvat tuult.

Inimestel soovitatakse tormi ajal jääda võimalusel koju ja mitte väljas liikuda. Rannapiirkondades elavatel inimestel palutakse veetaseme tõusu oma elamu territooriumil jälgida. Juhul, kui vesi peaks tungima hoonetesse tuleks tähelepanelikult jälgida, et veega ei puutuks kokku elektrijuhtmed, pistikupesad ega elektrivõrku ühendatud kodumasinad.

Inimestel, kelle maja veevarustus sõltub elektrist, soovitatakse varuda joogivett. Samuti peaks valmis panema alternatiivsed valgusallikad - taskulambid ja küünlad. Inimestel, kes peavad väljas liikuma, palume olla väga tähelepanelikud, sest liinidele langenud puude tõttu võib olla maha langenud juhtmeid. Purunenud elektriliinidele läheneda ei tohi, see võib olla eluohtlik.

Purunenud liinidest ja elektrikatkestustest palume teatada telefonile 1343. Hoolimata valmisolekust võimalike raskete liinivigastuste suhtes võib elektrikatkestuse likvideerimine võtta aega, kuna liinide parandamine sõltub ligipääsuvõimalustest ja teedele langenud puude eemaldamisest. Seepärast palume katkestuste puhul mõistvat suhtumist ja kannatlikkust.

Hetkel kuum