12. jaanuar 2005 kell 8:26

USA börsid: kvartalitulemused pole rõõmu pakkunud

Maailma suurima alumiiniumitootja Alcoa negatiivsed majandustulemused ja IT-sektorist tulnud hoiatused viisid eile USA börsid miinusesse.

?Enne kvartalitulemuste hooaega ei andnud ettevõtted oma käekäigu kohta eriti eelteateid ja inimesed hakkasid juba uskuma, et kõik peaks olema korras,? ütles uudisteagentuurile CBS Miller Tabak aktsiastrateeg Peter Boockvar.

?Suhtumine muutus Alcoa prognoositust kehvema kvartaliraportiga ja AMD ja STMicroelectronics kasumihoiatustega.

Kvaliteetaktsiate liikumist jälgiv Dow Jones tööstuskeskmine odavnes 0,6%, peatudes 10556,22 punktil. Peamiselt tehnoloogiasektorit jälgiv Nasdaqi koondindeks sulgus 2079,62 punktil ehk 0,8% miinuses.

Alcoa aktsia odavnes 2,7% pärast kvartalikasumi 8protsendilise kukkumise uudist. Ehkki alumiiniumihinnad on maailmas tõusnud, mõjus kasumile negatiivselt varade müük, mis on kahandanud ettevõtte tootmisvõimsust.

Pooljuhtide tootja AMD ehmatas aga investoreid sellega, et lubas neljandas kvartalis vaid kerget käibe kasvu ning märkimisväärselt kehvemat tegevuskasumit.

Aktsia kukkus päevaga koguni 26% tasemeni 14,86 dollarit, kaotades korraga viimase kolme kuu kobeda tõusu.Euroopas läks negatiivselt sama sektori esindajal STMicroelectronics, mis teatas, et neljanda kvartali kasumlikkus jääb prognoosidele alla.

Investeerimispank Morgan Stanley tõmbas reitingu alandamisega langusse aga arvutitootja Hewlett-Packardi (-3,7%), osutades tugevale konkurentsile Delli poolt ja ettevõtte varustusketi ebaefektiivsele tööle.

Hetkel kuum