Ülo Toomsalu • 24 jaanuar 2005

SLÕL: Viking Line'i reisilaeva Rosella turvamehed tõstsid sokkides pereisa rahatuna Soomes kaile

Reisilaeva Rosella turvamehed tõstsid perepiknikule tulnud mehe vastu ööd laevalt maha.

Õhukeses riietuses perepea jäi rahatuna kaile ja sai kojusõiduks piletiraha pärast fotoaparaadi pantimist Eesti saatkonna töötajalt, kirjutab SL Õhtuleht.

«Mul on üks küsimus: miks minuga nii tehti?» küsib kahe väikelapse isa Raimond, kes viimased kuud on vägikaigast vedanud Viking Line Eesti kontoriga. «Tegemist on laeva töötajate täieliku omavoli ja vägivallaga,» on Raimondi üks oletusi.

Möödunud aastal otsustas Viimsis elav Raimond oma äsjasünnitanud naisele ning nelja-aastasele pojale üllatuse teha: viia nad reisilaevale Rosella perepiknikule. Kaasa tuli ka naise kuuendat kuud lapseootel sõbranna koos mehega.

Kui laev õhtul kell kaheksa Helsingisse jõudis, otsustati tekile õhtust linnavaadet vaatama minna. Laev oli selleks ajaks juba rahvast tühi ning ka pallimerre oli jäänud üksi mängima Raimondi nelja-aastane poeg Carl.

«Kuna teisi lapsi ei olnud, mõtlesin, et teeks lapsest seal pilti. Võtsin kingad jalast, olin sokkides, nagu peab,» kirjeldab Raimond hetki vahetult enne dramaatilist pööret. Seltskonnal oli kaasas ka alkoholipudel, mida laeva turvamees kohe ka märkas ja ära käskis panna.

«Okei, tal oli õigus, tõstsin pudeli lastetoaukse taha. Ja ma poleks vastu hakanud, kui ta oleks selle üldse ära võtnud,» nõustub Raimond turvamehe käitumisega. «Ma ei saa aru, kas ma ei tohi oma last pildistada?» keeldus ta aga lastetoast väljumast.

Edasi tegid kaks turvameest Raimondile selgeks, et ta pole täitnud nende korraldusi, võtsid mehe endi vahele ning viisid ta laevast välja.

«Kõik käis lihtsalt - isal tõsteti jalad maast õhku ja viidi minema. Laps oli hüsteerias. Laske siis kingadki jalga panna, ma olen inimene ju,» kirjeldab Raimond, kuidas ta sokkides Helsingis maabus. Õnneks võimaldati naisel mehele jope ja kingad järele viia, kuid suures ähmis ei jõudnud naine mehele anda rahakotti.

Ehkki Raimond saatis kompensatsiooninõude Viking LineŽi poole teele kohe pärast kojusaabumist, vaevus laevafirma vastama alles vana aasta viimastel päevadel. Lühikese kirja sisu on turvamehi õigustav. Pigem heidetakse Raimondile ette, et ta oli purjus ja kaasreisijate suhtes häiriv.Nüüd lubab ta laevafirmaga kohtusse minna.

Hetkel kuum