Ülo Toomsalu • 15. veebruar 2005 kell 5:30

EPL: Maksureformist saab valitsuse kirstunael

Maksualandamisest tõotab tõusta uus, tänast koalitsiooni lõplikult karile ajav kriis.

Kuigi tülliläinud Res Publica ja Reformierakonna juhid asusid eile leppimise teele, on suur osa Toompea poliitikuid seda usku, et maksureformi programmeeritud vastuolud ajavad Juhan Partsi valitsuse varem või hiljem lõhki, kirjutab Eesti Päevaleht.

Isegi siis, kui võimuliidul õnnestub sügavast ?riigisaladuse? kriisist välja rabeleda, saab kodurahu kesta kõige kauem aprilli-maini. Mõne kuu pärast tuleb koalitsioonipartneritel kokku panna 2006. aasta eelarve ja kinnitada eelarvestrateegia aastateks 2006?2009.

Täna on üheselt selge, et kahe järgneva aasta jooksul ei ole samaaegselt võimalik langetada tulumaksu 20 protsendini ja täita koalitsioonileppe ambitsioonikaid lubadusi.

Res Publica ministrid ei tee saladust vähemalt 600 miljoni kroonisest august, mis haigutab tuleva aasta haigekassa eelarve kohal. Peaministri partei pole unustanud oma lubadust kehtestada maksusoodustus terviseedendusele, mis tähendab aastas riigi rahakotile kuni poole miljardi kroonist lisakulu.

Hetkel kuum