Ülo Toomsalu • 3. märts 2005 kell 5:53

PM: Respublikaanid eitavad partei lõhenemist

Ehkki kavatsus teha uus võimuliit Keskerakonnaga tekitas Res Publica juhtkonnas terava vastasseisu, eitavad vastasleerid väiteid erakonna lõhenemisest.

Kui seni pidasid Keskerakonnaga koalitsiooni loomise teemal sõnasõda üksnes Res Publica pealinna haru poliitikud, siis üleeile sekkus sellesse partei riigi taseme juhtkond. Oma avaliku kirjaga linnapea Tõnis Paltsile paljastas Res Publica aseesimees, Riigikogu liige Jaanus Rahumägi, et võimutüli pealinnas on löönud erakonna lõhki ka juhtkonna tasemel, kirjutab Postimees.

Vastasseisu ühes leeris on erakonna esimees, peaminister Juhan Parts, justiitsminister Ken-Marti Vaher, partei peasekretär Ott Lumi ja parlamendifraktsiooni esimees Siim-Valmar Kiisler, kes on andnud nõusoleku, et ei sekku Tallinna võimupöördesse.

Teises leeris on lisaks Rahumägile rahandusminister Taavi Veskimägi ja Res Publica kui erakonna üks asutajaid Olari Taal. Nemad peavad Keskerakonnaga võimuliidu loomist Res Publicale hukatuslikuks.

«Mis sa arvad, Tõnis, kui paljud Res Publica liikmed, meie senised toetajad ja valijad meis pettuvad, kui lähed selle kokkuleppe peale putinlaste kohaliku esindusega?» küsis Rahumägi avalikus kirjas Paltsile, viidates Keskerakonna koostööleppele Venemaa presidendi Vladimir Putini koduparteiga.

Rahumägi selgitusel ei muretse nad niivõrd Keskerakonna või selle juhi Edgar Savisaare, kuivõrd viimatimainitud partei vastuvõtmatute poliitiliste vaadete pärast. Probleemiks on näiteks keskpartei kahtlemine Euroopa Liitu astumise vajaduses ja nende lepingus Putini parteiga.

Samas väitsid nii Rahumägi kui teise poole esindajad, et hoolimata teravatest vastasseisudest pole peaministripartei kriisis ega lõhenemas.

Hetkel kuum