Ülo Toomsalu • 9. märts 2005 kell 5:55

PM: Võimuparteid tahavad loobuda presidendi otsevalimisest

Võimuparteid otsivad ettekäändeid, et nende endi koalitsioonileppe lubadus seadustada presidendi otsevalimine ei täituks.

Just huvipuudusega selgitasid mitmed Postimehega rääkinud poliitikud, miks Reformierakond hääletas eile Riigikogus ühiselt nn presidendi otsevalimise eelnõu teise lugemise katkestamise poolt, seistes sellega vastu oma koalitsioonipartneritele ? Rahvaliidule ja Res Publicale.

Et viimaseid toetas ka Keskerakond, surusid nad 49 häälega maha reformierakondlaste, isamaaliitlaste, sotsiaalliberaalide ja sotsiaaldemokraatide 34 saadiku katse eelnõu arutamine peatada.

«Me toetame koalitsioonileppe täitmist ja oleme otsevalimiste seadustamise poolt, ent me ei taha uisapäisa talitamist ? eelnõuga on vaja veel palju tööd teha,» põhjendas Mait Klaassen, reformierakondlasest parlamendi põhiseaduskomisjoni liige, miks nad eile kahest võimupartnerist erinevalt hääletasid.

Üleeile kogunenud koalitsiooni koostöökojas pakkus otsevalimiste auruveduriks kehastunud Res Publica nii neile kui ka rahvaliitlastele, et enne kolmandat lugemist tehtaks eelnõusse muudatused, mis peaks rahuldama kõik nende nõudmised.

«Mulle tundub, et praegu käib ilmselge pingpongimäng, kus mõned rahvale lubaduse andnud erakonnad esitavad meelega uusi ja uusi nõudmisi, et otsevalimisi 2006. aastal lõpuks mingil juhul ei tuleks,» ütles sotsiaalliberaal Peeter Kreitzberg.

Väidetavalt on huvi otsevalimiste vastu lahtumas ka Res Publica ridades ja seda eriti pärast president Arnold Rüütli esmaspäevast teadet, et ta ei sõida 9. mail Moskvasse.

Rüütli otsust peavad paljud parlamendipoliitikud märgiks, et riigipea loodab järgmise aasta sügisestel võimalikel otsevalimistel Kadriorgu jääda.

Hetkel kuum