16. märts 2005 kell 6:19

EPL: Maksureform seisma jäämas

Toompeal ees ootav võimuvahetus katkestab ilmselt maksureformi elluviimise, kirjutab Eesti Päevaleht.

Uue valitsuse kokkupanijatel on maksu-alandamise tingimustes ülimalt keeruline 2006. aasta riigieelarvet koostada.

Praegu kehtivad Reformierakonna survel vastu võetud seadusesätted, mis langetavad tulumaksumäära tuleval aastal 22 protsendini ja 2007. aastal 20 protsendini.

?Ükskõik, kes valitsust teeb, see asi on läbi kukkunud,? ütles sotsiaaldemokraatide aseesimees Eiki Nestor.

Keskerakonna esimees Edgar Savisaar märkis kirjas vasakerakondadele, et võimalik vasaktsentristlik koalitsioon saab peatada maksualandamise, mis on tõuganud kriitilisse seisu avaliku sektori rahastamise.

Rahvaliidu aseesimees Tiit Tammsaar nii resoluutne polnud: ?Maksureformi saaks edasi teha, kui läheks käiku meie idee ? võtta tulevikuinvesteeringuteks laenu. Kodanikuna on igaühel hea meel vähem makse maksta.?

Reformierakond teeb erakonna aseesimehe Meelis Atoneni sõnul aga kõik endast oleneva, et inimestele antud lubadus täidetaks.

22protsendilise maksu korral jääb 2006. aastal riigile laekumata pea miljard krooni ning poliitikutel oleks jagada vaid 500 miljonit krooni nn vaba raha. Rahandusminister Taavi Veskimägi on öelnud, et võrreldes tänavusega kasvab eelarvetulu 3,7 miljardit krooni, millest 3,2 miljardi krooni kulutamine on seadustega juba ette määratud.

Hetkel kuum