22. märts 2005 kell 7:28

USA börsid: keskpangalt oodatakse intressimäärade tõusu

Rekordiline nafta hind ning hirm kiireneva inflatsiooni ja intressimäärade tõstmise ees varjutas eile USA börsidel mitme miljardi dollarisi ühinemistehinguid.

Kvaliteetaktsiate liikumine Dow Jones tööstuskeskmine langes 0,6%, tasemeni 10565,39 punktini ehk madalaima tasemeni pärast 1. veebruari. Peamiselt tehnoloogiasektori liikumist kajastav Nasdaqi koondindeks, mis päeva keskel käis käesoleva aasta madalaimal 1993 punktil, lõpetas 2007,51 punktil ehk praktiliselt möödunud nädala lõpu tasemel.

Naftabarreli hind liikus New Yorgi kaubabörsil rekordilise 57 dollari taseme all, hoides kütusetarbijate elu kibeda.

Veidi oldi eile mures ka täna avaldatavate tootjahinnaindeksi ja inflatsiooni veebruarikuu numbrite pärast. Uudisteagentuur MarketWatch analüütikute seas läbiviidud küsitluse andmeil peaks tootjahinnaindeks näitama veebruaris 0,3% ja inflatsioon 0,2% kasvu.

Samas võib kallis nafta hind üllatusi pakkuda. Kui inflatsioon tõstab liialt pead on oht, et USA keskpank, kellelt oodatakse täna baasintressimäära järjekordset 0,25 protsendist tõusu, võib laenuraha kallinemisprotsessi kiirendada.

Viimase üheksa kuu jooksul on föderaalreserv tõusnud intressimäärasid juba kuus korda 1,00 protsendilt 2,5 protsendini.

Keskpank on senini lubanud baasintressimäära tõsta mõõdukas tempos.

Investorite meeli ei suutnud eile köita ka mitmed ühinemisteated.

Näiteks IAC/InterActiveCorp tegi 1,85 miljardi dollarise ettepaneku internetiotsingumootori Ask Jeeves ostuks. Ostja hind kukkus 3%, ülevõetav aga kosus 18%.

Pooljuhitootjatele seadmeid tootev Entegris pakkus Mykrolis omandamise eest 1,3 miljardi dollari eest omi aktsiaid. Ostusoovi avaldaja hind langes 0,3% ning ostetav kosus 4,8%.

Turul levisid ka kõlakad, et finantsteenuste tarkvara tootev SunGard Data võib minna umbes 10 miljardi dollari eest müügiks. Tehnoloogiafirma aktsia hüppas uudise peale 24,5%, tasemeni 31,07 dollarit.

Hetkel kuum