PM: Eraettevõtjad ründavad liigkõrgeid riigipalku

Eraettevõtjate hinnangul on riigifirmade palgatase aetud nii kõrgeks, et need ületavad märkimisväärselt turu keskmist taset.

Ärimeeste hinnangul on ülepingutatud ainuüksi nii riigifirmade juhtiv- kui reatöötajate palgasüsteem, mis koosneb lisaks põhipalgale veel segaste seletustega lisatasudest ja preemiatest. Neile lisanduvad aga veel mitmed soodustused, nagu näiteks ülikallid ametiautod või garanteeritud reisimine äriklassis, kirjutab Postimees.

Üheks suhteliselt segase palgasüsteemi kasutajaks on Eesti Pank. Nii sai president Vahur Kraft mullu keskpanga pressiesindaja Silver Vohu sõnul kahel korra tulemustasu tööülesannete eduka täitmise eest ning preemiat erinevate suurte projektide väljatöötamise eest.

Samuti hüvitatakse Eesti Panga töötajatele, sealhulgas panga presidendile, kolmandik sissemaksest pensionifondi kolmandasse sambasse. Seda aga, kui suur üks või teine lisatasu täpselt on, keskpank eile Postimehele ei avaldanud.

Ärimees Rein Kilgi sõnul pole kellelgi midagi selle vastu, kui riigifirmade juhtide tasud on konkurentsivõimelised, sest häid spetsialiste on ka sinna vaja.

«Praegu aga on nende palgad konkurentsist väljas ning riigifirma tippu pääsemine omaette äriprojekt,» rääkis ta. «Riigi teenimine peaks aga olema omajagu auasi ning ainult raha pärast ei tohiks keegi seda tegema minna.»

Valga Lihatööstuse endise suuromaniku ning praeguse juhi Elmut Paaveli sõnul on näiteks tema palk pärast firma müüki isegi allapoole läinud, kuid riigifirmades küll langustrendi ei paista.

«Eks probleem on selles, et eraomanik oskab oma raha lugeda, kuid riigifirmale juhti palgates ei loe keegi oma raha,» ütles ta.

Hetkel kuum