Krista Taim • 7. aprill 2005 kell 14:34

Kasutusele tuleb uus mahepõllundusele viitav ökomärk

9. aprillist jõustub uus mahepõllumajandusele viitav märk ja selle kasutamise kord.

Täna Riigi Teatajas avaldatud põllumajandusministri määruse nr 32 alusel jõustub 9. aprillist uus mahepõllumajandusele viitav märk ning mahetoodete märgistamise ja märgi kasutamise kord, teatas põllumajandusministeerium.

Uue ökomärgiga hakatakse märgistama puhast ökoloogiliselt toodetud toitu. Märgi kasutamine annab tarbijale suurema kindluse ja garantii, et riik hoiab seaduse ning kontrollinstitutsioonide abil silma peal toidukaupade kvaliteedil. Märk ütleb tarbijale, et tegemist on põllumajandusest pärit tootega, mille kasvatamisel ei ole kasutatud mineraalväetisi, mürkkemikaale, kasvustimulaatoreid, geneetiliselt muundatud organisme ega muid sarnaseid terviseprobleeme esilekutsuvaid või põhjalikult uurimata komponente.

Mahepõllumajandusest ehk ökoloogilisest põllumajandusest pärit toodangut on üha enam saada, kuid ilma märgita ei ole need tooted nähtavad.

Ökomärk on rohelist värvi ja sellel on kujutatud võrsuvat taime, mis märgi autori Ain Saviaugu sõnul peaks sümboliseerima elujõudu ja ?tahet. Kasutusele tuleb kaks märgi versiooni - ühel on märgi keskel sõna ?ÖKO?, teisel lisaks ringikujuliselt ümber märgi kirjutatud ?Kontrollitud ökoloogilisest põllumajandusest?. Märki võib kasutada ka mustvalge versioonina.

Kõik tunnustatud maheda toodangu tootjad saavad ka ökomärgi kasutamisõiguse, samas on märgi kasutamine tootjatele vabatahtlik.

Lisaks ökomärgile võib tootel kasutada ka sõnu ?kontrollitud mahepõllumajandusest?, lihtsalt sõna ?mahe? või liitsõnana ?kontrollitud ökoloogilisest põllumajandusest?, ?ökoloogiline? või ?öko?.

Seni kehtinud mahemärki võib kasutada 2005.aasta lõpuni.

Need tootjad, kes alles nüüd tahavad hakata ökomärki kasutama peavad oma ettevõtte saama oma ettevõttele tunnustuse. Taimekasvatuse valdkonnas saab ettevõtet tunnustada sel aastal veel vaid kuni 10. aprillini.

Mahepõllumajanduse tootmise toetuse taotlusi saab esitada PRIA-le 2. ? 27. maini.

Hetkel kuum