13 aprill 2005

Börsiülevaade: Eilne päev oleks viinud Hansapanga aktsia vabalangusse

Kui Swedbank poleks pakkumist Hansapanga aktsiatele teinud, oleks eilse päeva sündmused Hansapanga aktsia täna vabalangusse viinud.

Eile toimunud Hansapanga aktsionäride koosoleku eel teatas Hansapanga pikaaegne juht Indrek Neivelt oma tagasiastumisest. Neivelt põhjendas oma lahkumist Hansapanga iseseisvuse kadumise ja börsilt lahkumisega. Hansapanga lahkuv juht märkis, et Hansapangast saab sisuliselt Swedbanki filiaal.

Neivelt tegi Swedbankile eile ka ära, märkides kuidas Swedbanki juhid hansapankureid imelikult vaatasid, kui viimased Leedu hoiupanga aastate eest üle võtsid.

Nagu me kõik teame, on Hansapanga agressiivne laienemine kandnud vilja ja toonud aktsionäridele (sealhulgas kõige enam just Swedbankile) väga head tulu.

Lisaks otsustati aktsionäride üldkoosolekul dividende mitte maksta ja muuta kaheksa liikmeline ja kolme eestlasega nõukogu kuueliikmeliseks, kus endale saab eestlastest koha vaid Endel Siff.

Kui fantaseerida, et kõik eilne oleks juhtunud ilma Swedbanki ülevõtmispakkumiseta, oleks aktsiat tabanud täna vabalangus. Nüüd pole aga enam tähtis, kas Hansapanga grupp teenib käesoleval aastal puhaskasumiks 4 või 0,5 miljardit krooni. Kas ta laienemine Venemaal õnnestub või mitte. Aktsia enam kuhugi suunas ei liigu ja paari kolme kuu jooksul on väärtpaber ka börsilt läinud.

Veidi positiivsema poole pealt vaadates võiks aga tõdeda, et suure tõenäosusega saab lähiaastatel positiivsema hingamise Swedbanki aktsia. Seda loomulikult juhul, kui praeguseid Hansapanga tippjuhte suudetakse piisavalt motiveerida ja enda heaks tööle panna.

Tänase seisuga on aktsiaraamatu alusel Swedbankil 98,67% Hansapanga aktsiatest.

Pangal on järel veel vaid 635 aktsionäri.

Hetkel kuum