Peeter Teder • 13. aprill 2005 kell 10:34

IMF muretseb dollari nõrgenemise pärast

Rahvusvaheline Valuutafond (IMF) on mures dollari nõrgenemise ja väheneva nõudluse pärast USA varade järgi.

IMFi arvates peaks USA valitsus rohkem pingutama eelarve tasakaalu nimel, Jaapan ja Euroopa peaksid moderniseerima oma majanduspoliitikat ning Aasia riigid peaksid muutma oma valuutakursid paindlikumaks, ütles anonüümsust palunud Saksa valitsuse ametnik.

USA Föderaalreserv ja Hiina keskpank peaksid karmistama rahapoliitikat, Euroopa Keskpank peaks aga enne intresside tõstmist ootama ära majanduskasvu saabumise piirkonnas. Jaapani keskpank peaks enne intresside tõstmist ootama ära, et deflatsioonioht mööduks, vahendab Bloomberg.

Tundmatuks jääda soovinud ametniku sõnul võib valuutakursside kõikumine ja intresside kerkimine viia üheaegsele kinnisvarahindade tõusule tööstusriikides. See paneks aga inimesed suure võlakoorma alla ja pärsiks tarbimist.

Ametnik ütles ka, et nafta hind ohustab juba niigi madala majanduskasvuga riike ning ilmselt jääb nafta hind kõrgeks pikaks ajaks.

Hetkel kuum