2 mai 2005

E-Piim kasutab esimese Eesti ettevõttena sekkumiskokkuostu võimalust

Piimatööstus E-Piim alustas või müüki ELi sekkumiskokkuostu, kust saab või tonni eest 3000 krooni rohkem, kui nn tavalisel turul kaubeldes.

?Sisuliselt on sekkumiskokkuost (ka interventsioon ? toim.) nagu riigireserv, niimoodi seletasime me asja oma töölistele,? ütles E-Piima juht Jaanus Murakas. ?Praegu teenime me kasumit ainult tänu sekkumiskokkuostule.?

Sekkumiskokkuostu mõte on selles, et kui või hind turul alaneb alla ELis paika pandud piiri, ostab EL teatud koguse võid turult kokku. Hiljem müüakse või oksjoni käigus maha. Või, mille EL ostab interventsiooni, ei ole lihtne toode, vaid talle kehtivad karmimad kvaliteedinõuded. See on oluline, sest võil peab olema pikk säilivusaeg, 2-3 aastat. Kuskil mujal interventsiooni jaoks toodetud võid müüa ei tohi.

Eestis ostab Põllumajanduse Registrite ja Informatsiooniamet (PRIA) võid sekkumiskokkuostu alates märtsi lõpust ja E-Piim on seni ainuke Eesti ettevõte, kes seda võimalust kasutanud on.

?Ma ei tea, miks konkurendid seda võimalust ei kasuta, kuid meie arvestasime sekkumiskokkuostuga juba alates veebruarist,? ütles Murakas. ?Plaanime müüa 700 tonni võid, mis on neljandik kogu meie aastasest võitoodangust.?

Rahaliselt on E-Piima võitehingu mahuks 30 miljonit krooni. Tehing toimub Hansapanga kaasabil. ?Hansapank rahastab faktooringu teel perioodi, mis jääb või PRIA ladudesse jõudmisest kuni EList raha PRIAsse jõudmiseni,? ütles Marko Kiisa Hansapanga faktooringu divisjonist. ?See periood võib venida mitme kuu pikkuseks.?

Jaanus Murakase sõnul poleks või sekkumiskokkuostu müük saanud ilma panga abita toimuda, sest paari kuuline viivitus raha kätte saamisel oleks ettevõtte jaoks liig olnud.

Hetkel kuum