5 mai 2005

Põuad Vietnamis ja Brasiilias võivad tõsta kohvi hinda.

Põuad Vietnamis ja Brasiilias võivad tõsta kohvi hinda, teatab uudisteagentuur Bloomberg.

Vietnamis, mis on maailma suurim Robusta kohvi kasvataja, võib viimase kolmekümne aasta suurim põud vähendada saaki kuni veerandi võrra, ennustab Vietnami kohvi- ja kakaoassotsiatsioon. Brasiilia, mis on maailma suurim kohvikasvataja, kes toodab kvaliteetsemat Arabica kohvi, kannatab samuti põua all, teatas Brasiilia põllumajandusministeerium kaks nädalat tagasi.

Kartus laoseisu pärast ning nõudluse kasv, eriti Ida-Euroopas ja Aasias on kergitanud Arabica kohvi hinna New Yorgi kaubabörsil viimase 12 kuu jooksul 79 protsendi võrra 1,2545 dollarini nael. See on ajendanud maailma suurimat kohvikuketti Starbucks ja toiduainetegigante Procter Gamble ning Kraft Foods ka kohvi väljamüügihinda tõstma.

Bloombergi poolt läbi viidud küsitluste kohaselt ennustavad analüütikud kohvi hinnaks detsembris keskmiselt 1,50 dollarini nael ehk viiendiku võrra tänasest kõrgemal tasemel.

Hetkel kuum