6 mai 2005

Fordi ja General Motorsi võlakirjad nimetati rämpsuks

Reitinguagentuur S P alandas eile General Motors ja Fordi krediidireitingut, mille tulemusena langesid autotootjate võlakirjad rämpsvõlakirjade staatusse.

Standard Poor`s (S P) kärpis General Motorsi võlakohustuste reitingut kahe pügala võrra tasemeni BB ja Fordi reitingut üha pügala võrra BB+ staatusse, kirjutab finantsuudisteagentuur Bloomberg.

Mõlemad autotootjad kaotavad turuosa Aasia konkurentidele kui ka võitlevad oma kasvavate pensioni- ja tervishoiukuludega. Autodata Corp andmeil ulatus General Motorsi turuosa aasta esimesel neljal kuul USA autoturul 25,6%ni, mis on viimase kaheksakümne aasta madalaim näitaja.

Tegemist on kahe maailma suurima firmaga, mille võlakohustuste reiting ei kuulu enam investeerimisjärgu klassi. General Motorsil oli möödunud aasta lõpus laenu ja võlakirjakohustusi kaelas 300 miljardi ja Fordil 151 miljardi dollari eest.

Viimati emiteeris General Motors võlakirju möödunud aasta novembris. Institutsionaalsetele investoritele suunatud tagatiseta võlakirjade maht ulatus 2,5 miljardi dollarini.

General Motorsi käes on ka USA suurim ettevõtete võlakirjade emissioon, mis korraldati 2003. aasta juunis ning mille maht oli 16,4 miljardit dollarit.

Nii General Motors kui ka Ford teatasid eile, et on S P käitumises pettunud. ?Meie kompaniil ja finantsüksusel on piisavalt vaba raha ja likviidsust, et rahastada lühitulevikus oma üksuste tegevust,? ütles General Motorsi esindaja Jerry Dubrowski.

?Ma olin reitinguagentuuri ajastuses üllatunud. Turul pole selliseid uudiseid mis oleks aidanud oletada, et see nii kiiresti juhtub,? kommenteeris S P reitingukärbet Henderson Global Investors autosektori võlakirjade analüütik Susanna Trostdorf.

General Motorsi aktsia langes uudise peale ligi 6% ja Fordi aktsia üle 4%, tasemeni vastavalt 30,86 ja 9,70 dollarit. Languse tegid läbi ka autotootjate võlakirjade hinnad, tõstes sellega riskantsemateks muutunud väärtpaberite tootlust.

General Motorsi 2033. aastal lõppev võlakiri pakub juba 11,5% aastatootlust. 2013. aastal aeguva Fordi võlakiri 8,6%.

Hetkel kuum