9. mai 2005 kell 11:26

Tehnoloogiasektori aktsiatelt oodatakse edu

Turu-uuringufirma FactSet JCF Group andmeil on tehnoloogiasektori aktsiad võrrelduna turul valitsevasse üleüldisse hinnatasemesse hetkel soodsalt hinnatud.

?Ma loodan, et tehnoloogiasektori kompaniid annavad aasta teisel poolel märku oma tulemuste paranemisest. Enne seda aga tuleb sul aga aktsiates positsioon sisse võtta,? ütles uudisteagentuurile Bloomberg KBC Asset Management fondivalitseja Patrick Casselman.

?Tehnoloogiasektori aktsiad liiguvad kuni aasta lõpuni turust paremini. Väärtpaberite praegused hinnad on väga mõistlikud,? arvas omakorda Duetscher Investment Trust tehnoloogiafondi juht Bernd Koecher.

Stoxx 600 tehnoloogiaindeks on 18. aprillist kosunud 8%, mis on kaheksateistkümne sektori hulgas parim näitaja. Tõusu on vedanud maailma suurim mobiiltelefonide tootja Nokia, kui ka äritarkvaratootja SAP, mis mõlemad üllatasid üle ootuste heade esimese kvartali majandustulemustega. Pärast tulemuste avaldamist on mõlemate firmade aktsiad kosunud 6-7%.

Turu-uuringufirma FactSet JCF Group asepresident Bobby Rakhit sõnul kaubeldakse tehnoloogiasektori aktsiatega hetkel suhtelist madala hinnapreemiaga võrreldes turgu tervikuna.

Kui tehnoloogiasektori aktsiate P/E (hinna/kasumi) keskmine suhe on käesoleva aasta kasumiprognooside baasil keskmiselt 17, siis turul tervikuna on keskmine näitaja vastavalt 12,4. See tähendab 37% preemiat ehkki viimase kümnendi jooksul on tehnoloogiasektori aktsiatega kaubeldud turu keskmisest 55% kallimalt.Nokia aktsia kaupleb 18,3 suuruse P/E suhtega, kui alles möödunud aasta märtsis ulatus vastavav näitaja 25,4ni. SAPi hinna/tulu näitaja on kukkunud viimase kümnendi madalaima 25,7ni.

Kõrgemat P/E suhe näitab kõrgemat kasumikasvu ootust.

Kui FactSet JCF Group ootab Stoxx 600 indeksisse (indeks jälgib suuremaid Euroopa aktsiaturge) kuuluvatele ettevõtetele käesolevaks aastaks keskmiselt 12% kasumikasvu, siis tehnoloogiasektori kompaniidele 19% tõusu.

Tehnoloogiasektori usku alandab veidi Allianz Dresdner Global Investor investeeringute strateeg Neil Dwane, kes annab vastulöögi sektori ihalejatele ?Ma vihkan tehnoloogiasektori aktsiaid. Sa võid osta teiste sektorite väärtpabereid, mis on sarnaste kasvuväljavaadetega, kuid millega kaubeldakse märksa odavamalt.?

Hetkel kuum