Ülo Toomsalu • 12. mai 2005 kell 5:17

EPL: Lang paneb lõivu maksma alimente nõudvad emad

Justiitsminister Rein Langi hinnangul peab Eesti õiguspraktikast kaduma tasuta kohtusse pöördumine.

See tähendab, et riik hakkab alimente taotlevalt üksikemalt või saamata töötasu taga nõudvalt inimeselt tuhandeid kroone lõivu küsima, kirjutab Eesti Päevaleht.

Elatisraha, tööõnnetus- ja kutsehaiguste vaidluste ning palgavaidluste lõivuvabastuse tühistamine on kirjutatud tsiviilkohtumenetluse seadustiku rakenduseelnõusse, mis peaks jõustuma 2006. aasta 1. jaanuaril.

Riigikogul tuleb Langi arvates eelmise ministri Ken-Marti Vaheri esitatud eelnõu heaks kiita. ?Toetan põhimõtet, mille kohaselt koos uue tsiviilkohtumenetluse seadustiku rakendamisega kaovad teatud hagiliikidele kehtestatud üldised riigilõivuvabastused,? kinnitas ta. ?Seega tuleks tulevikus eelduslikult lõivu tasuda kõigil kohtusse pöördujatel.?

Reformierakondlasest ministri sõnul ei võta see kehvemal järjel inimestel kohtusse mineku võimalust ära, sest asemele ?astub individuaalne lähenemine?. Igaühel on võimalik taotleda riigi menetlusabi korras lõivust täielikult või osaliselt vabastamist ja ka tasumise ajatamist.

Säärane vaatenurk pole vastuvõetav sotsiaaldemokraatidele, kes on juba üle aasta uute lõivude kehtestamise kava vastu sõdinud. ?Eeldan, et kui kuus kuud palka mitte saanud inimene läheb kohtusse, siis tal pole raha. Minister kahtlustab vastupidist ja näeb ette eraldi toimingud, et selgitada, kas raha on või ei ole, ? ütles SDE aseesimees Eiki Nestor.

Maksujõuetuse tõestamise eelkohtu loomist pidas Nestor mõttetuks, sest see toob juurde nii bürokraatiat kui ka paberivirnu. ?Raiskame vaid kohtute aega ja raha,? lisas ta.

Hetkel kuum