Tõnis Arnover • 27. mai 2005 kell 11:03

Soome paberitööstuse seisakul pole lõppu näha

Soomes lokaudi tõttu 18. maist seisvad 54 tehast ei pruugi tööle hakata niipea, sest töötüli osapooled ei ilmuta leppimise märke.

Tööandjaid esindav Metsäteollisuus ütles, et teatab teisipäeval, kas pikendab töösulgu ka pärast juuni keskpaiku veel kahe nädala võrra või mitte. Praegu hõlmab lokaut 54 Soome paberi-, papi- ja tselluloositehast. Otsus sõltub esmaspäeval peetavast tööandjate ja paberitööliste ametiühingu esindajate kohtumisest. Seni ei ole mingit kompromissi märgata, hoopis vastupidi: ametiühing otsib toetust teistelt ametiühingutelt, mis võib töötüli veelgi laiendada. Oma valmisolekust paberitööliste ametiühingut toetada on teatanud juba keemia-, metalli- ja ehitustööliste ametiühing.

Uudisteagentuuri Paperloop küsitletud hulgifirmade esindajad prognoosivad, et Soome metsatööstusettevõtted kaotavad varasemate streikide, võimaliku neljanädalase töösulu ja paberimasinate taaskäivitamise tõttu vähemalt 40 päeva toodangu. See tähendaks Kauppalehti teatel kokku 1,12 miljoni tonni trükipaberi ja 350 000 tonni tselluloosi saamatajäämist.

Soome paberitehaste seisaku ja ekspordi vähenemise tõttu on tekkinud probleeme Põhja-Ameerika trükipaberi turul, kus ennustatakse hindade tõusu. Kohalikud tootjad International Paper ja Bowater tõstsid ajakirjapaberi tonnihinda nädal tagasi 35-45 dollari võrra, Soome firmad peaksid hindu tõstma juuli algusest.

Paberitööstuse seisak sööb tugevasti Soome metsatööstuse väikeettevõtjate tulusid. Nii puidu veoga kui hankimisega on Soomes seotud ligi kolm tuhat firmat, kellelt paberitööstuse neljanädalane seisak võib neelata kogu aastatulu.

Hetkel kuum