PM: Ligi sajal ametnikul lasub korruptsioonikahtlus

Prokuratuurid uurivad või on juba kohtusse saatnud sadakond riigiametnikega seotud korruptsioonijuhtumit.

Nende seast leiab nii mõnesajakroonise pistise vastu võtnud politseinikke kui ka miljonitehinguid teinud tippametnikke, kirjutab Postimees.

Nende sadakonna nelja Eesti prokuratuuri korruptsioonijuhtumi osas on algatatud kriminaalasi, kuid sarnaseid juhtumeid võib olla veelgi, sest seadus annab võimaluse lahendada väiksemaid korruptsioonijuhtumeid ka väärteomenetluse korras.

Kõige enam on tööd Põhja ringkonnaprokuratuuril (PRP), kelle menetluses on ligi 50 riigiametniku ja 20 kohaliku omavalitsuse ametnikuga seotud kriminaalasja.

Näiteks eelmisel aastal esitati korruptsioonisüüdistus 39 ametnikule.

PRP juhtivprokuröri Lavly Lepa sõnul on aasta-aastalt korruptsioonijuhtumite arv küll kasvanud, kuid see ei näita siiski seda, nagu patustaks inimesed seaduse ees rohkem. Pigem on see tingitud uurimise tõhususest ning prokuröride ja uurijate endi professionaalsuse kasvust, ütles ta.

Suurem osa uurimise all olevatest inimestest on väiksemad ametnikud, kes ei pruugi organisatsioonis küll kuigi kõrgel olla, kuid kellel on võimalused mingeid otsuseid mõjutada.

Samas on kinni peetud ka kõrgeid ametnikke. Neist on viimastel nädalatel kõige enam tähelepanu pälvinud väidetavalt pikka aega altkäemaksu võtnud veterinaar- ja toiduameti peadirektori asetäitja Vladimir Razumovski ning sotsiaalministeeriumi endine osakonnajuhataja Henry Timmermann.

Hetkel kuum