Krista Taim • 6 juuni 2005

Ha?i?ivedajad saadeti kohtu ette

Prokuratuur saatis ha?i?i salakaubavedu organiseerinud neljaliikmelise grupi kohtu ette, süüdistades neid vähemalt 12 kilogrammi ha?i?i salakaubaveos Soome.

Maksu- ja Tolliameti uurimisosakond tuvastas kohtueelse uurimise käigus, et möödunud aasta suvel omandasid 32-aastane Kalev ja 31-aastane Janek suures koguses narkootilist ainet ha?i?it. Kalev helistas tuttavale Aivole, kellel palus omakorda tuttava laevamehhaaniku Reikko abiga toimetada Soome lipu all sõitval laeval Soome 5 kilogrammi ha?i?it. Aivo pakkis aine ja peitis selle õllekasti õllepurkide vahele, misjärel lasi Reikkol kasti laeval üle piiri toimetada. Kuna Soomes keegi saadetisele vastu ei tulnud, tõi mees salakauba sel korral Eestisse tagasi.

Süüdistusakti kohaselt proovisid mehed 5 kilogrammi ha?i?it uuesti samal laeval Soome toimetada möödunud aasta augustis ning seekord õnnestus aine Soomes tuvastamata isikule üle anda. Aivole maksti narkootilise aine vahendamise eest 23 000 Eesti krooni, millest tal omakorda tuli loovutada osa raha Reikkole.

Mullu novembris tegi Kalev süüdistuakti kohaselt Aivole ettepaneku organiseerida juba 7 kilogrammi ha?i?i toimetamine salakaubana Soome. Aivole lubati aine üleveo korraldamise eest esialgu 50 000 krooni. Hilisemal kokkuleppel kahanes summa 43 000 kroonini, millest 23 000 krooni sai mees ettemaksuna kohe kätte. 17 000 krooni andis Aivo narkootilise aine üleveo eest tuttavale laevamehhaanikule ning lubas hiljem tuua veel 3000 krooni.

Maksu- ja Tolliameti töötajad pidasid Aivo ja Reikko Virtsu sadamas kinni möödunud aasta 30. novembri õhtul narkootilise aine üleandmise hetkel ning mehed vahistati kohtu määrusega 1. detsembril.

Janek ja Kalev võeti kohtu määrusega vahi alla vastavalt 10. ja 12. detsembril.

Menetlust juhtinud Põhja ringkonnaprokurör Rita Siniväli ütles, et Maksu- ja Tolliameti uurimisosakond tegi kahtlusaluste väljaselgitamisel väga head tööd, kuna salakaubaveo organisaatorid tegid kõik endast oleneva, et jälgi segada. Kalevi tabamisele aitas oluliselt kaas Lääne Politseiprefektuur, kes tagaotsitavaks kuulutatud mehe detsembris Raplas kinni pidas.

Prokuratuur süüdistab isikuid suures koguses narkootilise aine korduvas käitlemises isikute grupis ja narkootilise aine salakaubaveos. Karistusseadustiku kohaselt võib narkootilise aine salakaubaveo eest isikute grupis karistada 2-10aastase vangistusega; narkootilise aine korduva käitlemise eest isikute grupis võib karistada 3 - 15aastase vangistusega.

Hetkel kuum