17 juuni 2005

Kallis nafta hoiab Venemaa eelarvet plussis

Kõrge nafta hind ja mõõdukad kulutused kindlustavad Venemaa riigieelarve ülejäägi veel vähemalt kolmeks aastaks, ütles majandusminister German Gref.

Grefi prognooside järgi on Venemaa selle aasta eelarveülejääk 5,6% SKPst võrreldes 4,4 protsendiga läinud aastal. Ajavahemikul 2006-2008 ei lange ülejääk alla 2% SKPst, vastavalt prognoosidele, kus Uurali toornafta hinnaks on arvestatud 43 dollarit barrelist sel ja 35 dollarit barrelist tuleval aastal.

Venemaa riigieelarve on ülejäägiga olnud 1999. aastast. Tänu sellele on Moskva saanud jõudsalt vähendada Venemaa võlakoormat. Kui 1998. a oli võlgade suhe SKPsse 100%, siis praegu on see alanenud tasemele 16-17%. See on oluliselt parem näitaja kui paljudel arenenud tööstusriikidel, vahendab Financial Times.

Hetkel kuum