PM: Seadus kohtleb üheealisi töötavaid noori erinevalt

Koolivaheajal töötavaid 15-16aastaseid kohtleb seadus ebavõrdselt ? põhiharidusega noor tohib töötada rohkem kui see, kel alles põhikool pooleli.

Põhihariduse omandanud 16aastased tohivad päevas töötada kuni seitse tundi, samal ajal kui samavanused põhikooli õpilased peavad piirduma nelja tunniga. Seadus teeb vahet ka 15aastaste vahel, lubades neil, kes juba koolikohustusest priid, töötada nelja tunni asemel kuus tundi päevas, kirjutab Postimees.

Piirangute eesmärk ei seisne ka selles, et töö ei segaks õppimist, sest seaduse järgi võibki koolikohustuslik noor töötada vaid koolivaheajal ja muul ajal vaid loomingulisel tööl kultuuri-, spordi- või reklaamialal.

Sotsiaalministeeriumi tööelu arengu osakonna juhataja Egle Käärats nentis, et alaealistele kehtestatud tööajapiirangu sätet oleks mõistlik koolivaheajaks muuta nii, et kõik saaksid sel ajal võrdselt tööd teha. Tema kinnitusel on ajapiirangud plaanis üle vaadata teiste töölepingu seaduse muudatustega, mis lähevad riigikokku eeloleval sügisel.

Toonasele sotsiaalministrile Marko Pomerantsile ei meenunud, millal ja miks vahetegemine seadusesse sisse kirjutati. «Tundub, et see pole otstarbekas ja võimalused peaksid olema kõigile võrdsed ajal, mil täiskoormusega õppetööd ei toimu,» leidis ta.

Hetkel kuum