22. juuni 2005 kell 10:00

Ford alandas kasumiprognoosi, koondab 5 protsenti Põhja-Ameerika töötajatest

Ford teatas, et ootab selle aasta kasumiks 1-1,25 dollarit aktsia kohta, mis on 25 USA sendi võrra vähem, kui ettevõte teatas aprillis.

Süüdistades bensiini hinna tõusust tingitud oodatust kehvemaid linnamaasturite müügitulemusi, teatas USA suuruselt teine autootja, et lõpetab 1. oktoobrist töölepingu 5 protsendi ehk 1700 töötajaga Põhja-Ameerikas. Aprillis teatas Ford 1000 töötaja koondamisest samas regioonis, kirjutab ajaleht The Wall Street Journal.

Uue prognoosi kohaselt loodab Ford saada 2005. aastal 2,2 miljardit dollarit kasumit, mis on 1,5 miljardi dollari võrra vähem pärast seda, kui müügitulemused hakkasid järsult langema. Teises kvartalis lubab Ford aga kasumit saada rohkem, kui esialgu lubati ehkki see pole tingitud põhitegevusega. Esialgse nullkasumi või 15 sendi suuruse kahjumi asemel loodab kompanii saada teises kvartalis kasumit 30 kuni 35 senti aktsia kohta, seda tänu väiksemale maksukulule ning kontserni finantsüksuse Ford Motor Credit oodatust parematele tulemustele.

Suured linnamaasturid on olnud Fordile, aga ka General Motorsile suureks kasumimootoriks, osaliselt ka sellepärast, et nende tootmisel kasutati palju samu komponente, mida veoautode tootmiselgi. Tarbijatele need meeldisid ja bensiini hind oli talutav. Nõudlus nende järgi oli nii suur, et Ford ja GM ei suutnud sellega sammu pidada. Bensiini hinna järsk tõus on aga nõudlus kahanenud. Mais langes Fordi müük 11 protsendi võrra 282 827 sõidukini.

Kulude kokkuhoiu programmi raamides lõpetatakse alates 1. juulist boonuste maksmine juhtkonnale ning katkestatakse sissemaksed valgekraede pensioniplaanidele.

Hetkel kuum