29 juuni 2005

Börsikommentaar: Kas Kalevi aktsionärid tajuvad ohtu?

Kalev teatas eile börsile, et nad vaidlustavad Maksuameti otsuse liigse suhkruvaru kohta.

Jutt käib 15 600 tonnist suhkrust, mille Kalev ostis enne Euroopa Liiduga liitumist. Siis maksis suhkur oluliselt vähem, kui pärast Eesti liitumist Euroopa Liiduga. Kalev müüs suhkru mõne päeva jooksul enne Eesti Euroopa Liitu astumist edasi. Maksuamet peab viimast tehingut teeselduks. Kui Maksuametile jääb õigus, peab Kalev turult kõrvaldama novembri lõpuks umbes 150 mln krooni väärtuses suhkrut.

Kalevi juht Oliver Kruuda ütles Äripäevale, et tehing oli reaalne ja raha liikus. ?Saime ka mõne kopika peale.?

Ma ei tea kummal poolel on õigus. Ma saan aru, et keegi peab selle suhkrujama kinni maksma. Samas jääb arusaamatuks, miks Kalev üldse ostis sellise koguse suhkrut. Ja veelgi mõistmatum on see, et kui Kalev käitus spekulandina (enda toomisevaruks seda siis ei ostetud), siis miks müüdi väikese kasuga suhkur maha, kui mõned päevad hiljem oli võimalik sama suhkrut müüa kordades kallimalt. Seisuga 30.06.2004 ulatus Kalevi laovarude finantseerimine 36,4 mln kroonini. Samas suurusjärgus (39,6 mln krooni) oli ettevõttel üleval arvelduskrediiti. Miks selline tehing ette võeti?

Kui Kalevit peaks tabama suhkrutrahv, siis on Kalevi omakapitaliga kehvad lood. Kalevi Omakapital oli viimase vahearuande alusel vaid 274 mln krooni.

Mina küll Kalevi aktsionäri nahas olla ei tahaks - õnneks ka pole.

Hetkel kuum