30 juuni 2005

Hiina president Venemaal, põhiteemaks nafta

Hiina president Hu Jintao alustab täna neljapäevast visiiti Venemaale, kohtudes täna president Vladimir Putiniga.

Kohtumise päevakorras on põhiteemadeks energia- ja julgeolekupoliitilised küsimused.

Hiina huvi on kindlustada Venemaalt naftatarned ning kohtumise raames loodetakse Venemaalt heakskiitu naftajuhtme rajamisele Siberist Põhja-Hiinasse. Venemaalt sõidab Hiina president edasi Kasahstani, kus kõne all samuti energiaküsimused. Läinud aastal suutis Hiina oma toodanguga katta vähem kui 60% riigi naftatarbest.

2004. aastal oli Hiina ja Venemaa kaubavahetus 21,2 miljardit USA dollarit. Visiidi eel antud intervjuus läinud nädalal lubas Hiina president kasvatada kaubavahetuse Venemaaga aastaks 2010 60-80 miljardile dollarile.

Hetkel kuum