5. juuli 2005 kell 6:05

EPL: Lõuna-Eestisse Koidulasse tuleb juurde 26 kilomeetrit raudteed

Valitsus andis heakskiidu sadu miljoneid kroone maksva uue raudtee ehitusele, mis ühendaks omavahel Tartu-Petseri ja Valga-Petseri teelõigud.

Senimaani ühinesid kaks raudteed väljaspool Eesti piiri, veidi enne Petserit, kuid nüüd plaanitakse Euroopa Liidu raha toetusel panna raudteed lõikuma juba Eestis, kirjutas Eesti Päevaleht. Uue raudteelõigu pikkus oleks neli kilomeetrit.

Raudteeinspektsiooni arendusosakonna juhi kohusetäitja Raigo Uukkivi sõnul pannakse Koidula projekti raames kokku maha koguni 26 kilomeetrit raudteed. Piiripunktis endas tahetakse kõrvalteedena paigaldada ligi kümme rööpapaari, lisaehitusi tehakse veel poolteise kilomeetri jagu Valga-Petseri liinil.

Mõnekilomeetrine ühendustee koos teiste juurde rajatavate lõikudega läbib ligi pooltsada eravaldust ja eeldab omanikega kokkuleppele jõudmist. Samuti vajab kogu projekt kooskõlastust Eesti Raudteega ja lõpuks on vaja veel, et Euroopa Ühtekuuluvusfond rahaeralduse heaks kiidaks.

Eesti taotlus näeb ette, et kogu projekt läheks maksma 47 miljonit eurot ehk üle 700 miljoni krooni, Ühtekuuluvusfond annaks sellest 75 protsenti.

Koidula piiripunkti projekt nõuab veel ristmike, asfaltteede, sildade ja veevarustuse rajamist. Raudtee-ehitus moodustab sellest siiski suurima kuluartikli ehk ligi 60 protsenti.

Tööd peaks praeguste plaanide kohaselt algama 2007. aastal.

Hetkel kuum