5 juuli 2005

EPL: Vihmane suvi kergitab siseturul briketi hinda

Hoolimata viimaste päevade ilusatest ilmadest ennustavad nigel kevad ja suve algus turba ja briketi jätkuvat kallinemist, kirjutas Eesti Päevaleht.

Prelvexi juhatuse liige Tarmo Thomson kinnitas, et kui välisturul on turba hind olnud suhteliselt ühtlasel tasemel, siis siseturul on see tõusnud. Hinda mõjutavad ka muud hinnatõusud, alates töötasust ja lõpetades kütusega. Viimase kahe aastaga on brikett kallinenud ligi 60 protsenti. Tootjad olid ühel meelel, et hinnatõus jätkub.

'Juhul kui ülejäänud suvekuud püsivad soojana, on võimalik siiski plaan täis toota ja pääseda võimalikust hinnatõusust,' lisas Thomson.

Eelmisel aastal suutis Prelvex toota kolmandiku plaanitust. Sama kehv aasta oli ka 2003.

Sangla Turvas ASi juhatuse liige Kalle Kivaste ütles, et võrreldes 2002. aastaga on tootmine vähenenud ligi poole võrra. Kui 2002. aastal tootis Sangla Turvas turbabriketti 38 016, siis eelmisel aastal vaid 17 923 tonni. Kivaste märkis, et tootmise vähenemise tagajärjeks on toodanguhinna tõus, suutmatus täita täies mahus välislepinguid ja madalad palgad.

Hetkel kuum