PM: Tõusev kütusehind laastab põllumehe rahakotti

Bensiini ja diislikütuse hinna pidev tõus paneb põllumehed muretsema, et peagi tuleb neil tegevusala vahetada.

«Kui hinnad niimoodi edasi kerkivad, pean laskma põldudel sööti jääda,» ütles Postimehele Valgamaal Tõlliste vallas asuva Kitse-Ado talu peremees Ats Käis. «Võtan muudkui võlgu, et heina niita.»

Tartumaal taime- ja veisekasvatusega tegeleva AS Terraxi juhatuse esimehe Haimar Kallase sõnul mõjutab kütusehindade hüppeline tõus kõiki põllumajandusega tegelejaid. «Räägitakse küll, et nüüd saavad põllumehed Euroopa Liidult toetusi, aga sellest pole ju vähimatki kasu, kui kütusehinnad samal ajal meeletu kiirusega kerkivad,» ütles Kallas.

Põllumajandusministeeriumi asekantsler Andres Oopkaup tunnistas, et Euroopa Liidu toetused toovad põllumeeste asemel tulu hoopis kütuse- või väetisemüüjatele. «Põllumeestele toetuseraha kätte ei jää, kõigesse tuleb rohkem investeerida,» selgitas Oopkaup.

Oopkaup soovitab põllumeestel pöörduda oma esindusorganisatsioonidesse. «Riigi võimuses on põllumajandusliku kütuse aktsiisi alandamine. Praegu on riigi prioriteet aga hoopis aktsiisi tõstmine,» ütles ta.

Hetkel kuum