PM: Riigiametite autode üle on nõrk kontroll

Kuigi riigiametite käsutuses on vähemalt üle tuhande sõiduvahendi, on järelevalve nende kasutamise üle nõrk, sest seda teevad ametid ise.

Suurimate ametiautode hulgaga hakkavad silma maksu- ja tolliamet (214 sõidukit), põllumajandusministeerium (337), keskkonnaministeerium (197) ja siseministeerium (61). Numbrid sisaldavad ka ministeeriumidele alluvaid riigiasutusi, kus tuleb töö pärast rohkem mööda Eestit ringi sõita võrreldes näiteks rahandusministeeriumiga, kus kirjas vaid neli autot, kirjutab Postimees.

Riigikontroll ametiautode kasutamise otstarbekusel samas silma peal ei hoia ning kontroll on iga riigiasutuse enda kätes. Ametiautodega erasõitude tegemisel tuleb maksta töökohale erisoodustusmaksu, mis on 1500 krooni kuus.

Rahandusministeeriumil puudub ülevaade, kui paljud riigiametnikud erisoodustusmaksu tasuvad. Maksu- ja tolliametil on ülevaade enda asutuse ametiautode kuludest ja nende eest tasutud maksudest, kuid teiste kohta eraldi info puudub.

«See jama tuleb ära lõpetada,» ütles endine siseminister Olari Taal. «Kui kümme aastat tagasi oli ametiauto palgalisa, siis praegu ei tohi nii olla, sest riigisektori palgad on isegi kõrgemad kui erasektori omad.»

Taal leidis, et erisoodustusmaks ei too kulusid piisavalt tagasi ning imestas, miks riigikontroll ametiautode kasutusele nii vähe tähelepanu pöörab.

Hetkel kuum