EPL: Bensiinituru liider Eestis Ma?eikiu Nafta on uurimise all

Leedu konkurentsiamet uurib kütusetehase Ma?eikiu Nafta hinnapoliitikat, uurimise tarbeks on andmeid kogutud ka Eestist.

Ma?eikiu Nafta on Leedu konkurentsiameti hinnangul kuritarvitanud oma positsiooni Leedu turul, müües sinna kütust kallima hinnaga kui Eestisse ja Lätti, kirjutab Eesti Päevaleht. Firma turuosa hinnatakse Leedu kütuseturul 70 protsendile.

Vene naftakompanii Jukose kontrolli all olev Ma?eikiu Nafta on süüdistustele vastanud, et tegutseb rahvusvahelise kütusetööstuse parimatest tavadest ja konkurentsiseadustest lähtuvalt.

Koguni 90 protsenti Eestis müüdavast bensiinist ja umbes neljandik diislikütusest tuleb Ma?eikiu Nafta tehasest. Konkurentsiameti peadirektori asetäitja Aini Proosi sõnul võib Ma?eikiu Nafta olla konkurentsireegleid rikkunud sellisel juhul, kui ta näiteks müüb kütust Eesti Statoilile soodsamatel tingimustel kui Hydro Texacole.

Hydro Texaco tegevjuht Andres Kivistik ütles, et Eesti jaemüüjad ostavad kütust suuremalt jaolt Ma?eikiu Naftalt, kuna see pakub soodsamat hinda kui Venemaa või Põhjamaade kütusetehased. Tema sõnul ei kasuta Ma?eikiu Nafta oma positsiooni Eestis kurjasti, kuna jaemüüjatel on võimalik kütust osta ka mujalt. Siinsetele jaemüüjatele teeb Ma?eikiu Nafta Kivistiku sõnul soodustusi samadel tingimustel, mis sõltuvad ostetavatest kütusekogustest.

Hetkel kuum