Ülo Toomsalu • 28. juuli 2005 kell 5:27

EPL: Euroopas jõustub pühapäeval ulatuslik tubakareklaami keeld

Saabuval pühapäeval jõustub ka Eestis üleeuroopaline tubakareklaami keelav direktiiv.

2003. aastal vastu võetud direktiiv keelab tubakareklaami pressis, raadios ja internetis. Samuti pühitakse suitsureklaamid vormeliautodelt, kirjutab Eesti Päevaleht.

Direktiiv ütleb, et kõik üleeuroopalised üritused peavad olema suitsuvabad. Kohalike ürituste sponsoriks võivad tubakatootjad endiselt olla, samuti on lubatud logode trükkimine tuhatoosidele ja prügikastidele.

Praeguse seisuga on 12 liikmesriiki, nende seas ka Eesti, teatanud direktiivi jõustamisest. Mõned riigid, nagu Soome, kus kehtib juba praegu väga jõuline piirav seadus, pole siiski veel kinnitanud, et direktiiv seal täies mahus jõustub.

Kõige kõvema hoobi annab keeld hoogsalt põrisevale vormelikarussellile. Euroopas toimuvad võistlused olgu täiesti tubakast priid, ütleb direktiiv.

Kui aga ajakirjandus trükib ära aktuaalse pildi vormelivõistluselt riigis, kus reklaam on lubatud, lubab seda ka direktiiv.

Seetõttu ongi Saksamaa juba väitnud, et direktiiv ületab Euroopa Liidu pädevuse piire, ning andnud asja Euroopa Kohtusse. Samuti on seda teinud Nürburgringi omanikud ehk vormelivõistluse korraldajad, sest nende väitel põhjustab direktiiv neile majanduslikku kahju.

Ühtki kohtuistungit ses asjad seni peetud ei ole.

Hetkel kuum