Ülo Toomsalu • 16. august 2005 kell 5:41

EPL: Sõerd: ametnike hüved peavad vähenema

Rahandusminister Aivar Sõerdi hinnangul vajab riigiametnike palgasüsteem tõsist reformi. Muudatused võivad aset leida järgmisel aastal.

Avaliku sektori palgaregulatsioon on ajast ja arust. Kurioosse näitena on maksu- ja tolliameti juhi Aivar Rehe põhipalk 12 000 krooni kuus, millele lisandub tasudena 68 000 krooni. Miks see nii on? küsib Eesti Päevaleht rahandusministrilt.

?Kehtiv regulatsioon ei arvesta Eesti tööjõuturu situatsiooni. On olemas ametnike palgaastmestik ning selle võimalikud lisatasu maksmise erandid, kuid eranditest on saanud sisuliselt reeglid,? vastas Sõerd.

Probleem on Sõerdi sõnul ka see, et tänane avaliku teenistuse seadus pakub garantiisid, mis ei ole enam ajakohased. Näiteks magistrikraadi eest lisatasu maksmine ametikohal, mis kas ei vaja üldse kraadi või ei vaja seda konkreetset kraadi. Või siis keelteoskuse eest lisatasu maksmine näiteks juhtivate ametnike või peaspetsialistide puhul ? neil on keelteoskus ametissenimetamise eeltingimus.

?Lisatasude vähendamine ei too kaasa suuri muudatusi lõpp-palkades,? märkis Sõerd. ?Ametnike olukord paraneb aga sellest hoolimata, sest põhipalka ei saa vähendada. Kui põhipalk on suurem, on seda suurem ka ametniku kindlustunne oma sissetuleku püsivuse osas.?

Hetkel kuum