Ülo Toomsalu • 16 august 2005

EPL: Väiksemaid linnu ähvardab advokaatide põud

Advokaadid eelistavad väiksematele linnadele Tallinna, Tartut ja Pärnut.

Nii riigikohtu esimees Märt Rask kui ka advokatuuri juhatuse liikmed on avaldanud muret selle pärast, et järjest lähevad pensionile väiksemate kohtade advokaadid, kelle asemele pole noori juriste tulemas, kirjutab Eesti Päevaleht.

?See tähendab, et õigusabi kättesaadavus väiksemates linnades, kus praegu on kohtud ja prokuratuurid olemas, muutub sisuliselt nullilähedaseks,? ütles Rask juunis riigikogu ees.

Tema sõnul tuleb täitevvõimul anda lähiajal vastus küsimusele, kas riik peab tulevikus rohkem õigusabi kättesaadavusele kulutama. Üks võimalus oleks advokaatide riigi raha eest ?maale? komandeerida.

Eesti Advokatuuris on ligikaudu 450 liiget, kellest 300 teenib leiba Tallinnas.

Advokaatide arvu kasv on viimastel aastatel aset leidnud eeskätt pealinna arvel. ?Tallinnas on 1583 inimese kohta üks advokaat, Põlvas aga üks advokaat 29 000 inimese tarvis,? on Postimehele öelnud advokatuuri juhatuse esimees Aivar Pilv. ?Võrus, Põlvas, Paides ja Jõgeval on advokaatide juurdekasv peatunud. Noori tõmbavad Tallinn, Tartu ja Pärnu.?

Kui selline olukord jätkub, peavad Võru ja Põlva inimesed sõitma Pilve sõnul Tartusse advokaadi juurde, mis on kulukas ja aeganõudev. ?Riik peaks sellele mõtlema, et õigusabi poleks unistus, nagu lend Kuu peale,? märkis Pilv.

Hetkel kuum