Ülo Toomsalu • 17. august 2005 kell 5:50

EPL: Välismaal töötavate diplomaatide pered ootavad plaanitavat lisaraha

Diplomaadid ootavad pikisilmi välisteenistuja abikaasatasu seadustamist ja teiste uute tagatiste kehtestamist.

Diplomaatidele ja saatkondade haldusteenistujatele pakub lisahüvesid ning teenistus- ja lähetustasude tõusu uus välisteenistuse seaduse eelnõu, mille vastuvõtmise korral kasvavad riigieelarve kulutused kokku 30 miljoni krooni võrra, kirjutab Eesti Päevaleht.

Välisministeerium tahab maksta nn abikaasatasu sajale inimesele, kes on oma välisteenistuses oleva abikaasaga lähetuses kaasas. Mittetöötav mees või naine saaks eelnõu järgi riigilt igakuiselt kaks alampalka, ehk siis 5380 krooni. Selleks vajalik 9,3 miljonit krooni on 2006. aasta eelarveprojekti kirjutatud küsimärgiga ? rahandusministeerium tõmbaks sama summa välisministeeriumilt maha, kui seadus jääks kinnitamata.

?Riik peaks soosima perede koos elamist,? ütles välisministeeriumi pressiesindaja Ehtel Halliste, kes on võõrsil töötanud kokku seitse aastat.

Nõrgad sotsiaalsed garantiid ja välismaale minekuga kaasnev rahaline ning tööalane kaotus on viinud tema sõnul sageli selleni, et abikaasa jääb Eestisse ja perekond on sunnitud aastaid lahus elama.

Hetkel kuum