Ülo Toomsalu • 19 august 2005

EPL: Rohke õunasaagi kvaliteet jääb ilmselt kesiseks

Ehkki puud on õuntest lookas, pole kaubandusvõrku oodata heade kodumaiste õunte pealetungi.

Maaviljeluse instituudi teaduri Heino Lõivekese sõnul kannatavad eeskätt mahepõllundust eelistanud õunakasvatajad, sest nii kärntõbi kui ka kahjurid on õuntele liiga teinud. Kärntõve levikut soodustavad tema sõnul ka vihmased ilmad. Säilitusõunteks lähevad Lõivekese sõnul napilt pooled, kirjutab Eesti Päevaleht.

?Meie jaoks on olukord lausa katastroof,? lausus õunakasvatusega tegeleva ASi Rõngu Aed juhatuse esimees Hillar Hänilane. ?Õunu tegelikult isegi oleks, aga väga paljud on kärnatäpilised ja lõhesid täis. Näha on, et puud on haiged.?

Hänilane ei osanud öelda, mis on puude haiguse põhjus, sest samu taimekaitse preparaate on varasematel aastatel korduvalt edukalt kasutatud. ?Paistab, et õunapuud ei reageeri enam pritsimisele,? märkis ta. ?Taimekaitsele kulutatud raha on kõik maha visatud.?

Oma õunad kavatseb sügisel kindlasti müüki panna Polli Aiandusuuringute Keskus, mis viimastel aastatel on oma aiasaadusi Tallinna kaubandusvõrgus turustanud. Millisesse müügiketti Polli õunad jõuavad, pole veel teada.

Keskuse teadur Neeme Univer ütles, et Pollis on olukord optimistlikum ning õunasaak paistab tulevat korralik. ?Pärast nii mitut kehva aastat tundub iga saak ilus,? tõdes ta.

Hillar Hänilaine leidis, et põllumajandusministeerium võiks uurida praeguste taimekaitsevahendite tõhusust ning vajadusel leida uusi vahendeid. Õunakasvatajatel endil puudub selleks jõud ja teave.

Hetkel kuum