Ülo Toomsalu • 19. august 2005 kell 5:48

PM: Eesti alampalk edestab ELis vaid Lätit ja Leedut

Eile avaldatud Eurostat ELi 2005. aasta miinimumpalkade uuringu järgi kuulub Eesti ikka viimaste riikide hulka, edestades veidi ainult Leedut ja Lätit.

Euroopa riikide kõige madalam miinimumpalk on 1800 ja kõrgeim ligi 23 000 Eesti krooni, teatas Eurostati uus uuring. Kõige madalamat alampalka makstakse uuringu andmetel Lätis ja kõrgeimat Luksemburgis, kirjutab Eesti Päevaleht.

Euroopa madalaimad alampalgad on Ida-Euroopa riikides, millest kõrgeimat, 3670kroonist alampalka saab T?ehhis. Ida-Euroopa madalaima ja kõrgeima alampalga vahe on kahekordne.

Luksemburgi alampalk on Eestis makstavast alampalgast koguni 8,5 korda suurem.

Eesti ametiühingute keskliidu (EAKL) juhi Harri Taliga sõnul teda Eurostati tulemused ei üllatunud: «Oleme endiselt viimaste hulgas, nagu varasematel aastatelgi.»

Ehkki Eesti ei jää üldises pingereas päris viimaseks, on Eestis alampalka saavate naiste hulk võrreldes meestega märksa suurem kui teistes riikides. Samuti moodustab Eesti alampalk tööstuse ja teeninduse valdkonnas makstavast keskmisest palgast veidi üle 30 protsendi. Kõigis teistes riikides on see osakaal suurem. Taliga hinnangul näitab see Eesti reaalset olukorda.

Eurostati uuringusse olid kaasatud ka ELi kandidaatriigid Türgi, Bulgaaria ja Rumeenia ning selgus, et Eesti alampalk 2690 krooni jääb alla isegi Türgis makstavale 3700 krooni suurusele miinimumpalgale.

Hetkel kuum