Krista Taim • 2. september 2005 kell 9:23

Saku vald käis Saku linnal külas

Saku valla delegatsioon külastas 23.-31. augustini Saku linna Jaapanis, et arendada sõprussidemeid tõusva päikese maaga .

Saku linnapea Daisuke Miura kutsel osaleti 4 omavalitsuse ühinemise pidulikul tseremoonial. Visiiti aitas korraldada Argo Kangro, Eesti ajutine asjur Jaapanis.

Saku valda esindasid volikogu esimees Marek Linnutaja, vallavanem Sven Kesler, arendus- ja ettevõtlusnõunik Kristian Sool, volikogu liige Marti Rehemaa, Saku õlletehase juhatuse esimees Jaak Uus ja Lions Club Saku esindaja Juhan Matt.

Ühe vallatöötaja kohta läks reis maksma 14 000 krooni.

Jaapani-sõidu laiem eesmärk oli kahe samanimelise omavalitsuse sõprussidemete arendamine ja laiendamine. Saku linnapea Daisuke Miura ja linna esindajatega lepiti kokku edasise koostöö valdkonnad, milleks on kultuur, haridus, turism ja ettevõtlus, teatas vallavalitsus.

Jaapani kunstihuvilised saavad näha alates 4. septembrist Kurtna Lasteaed-Algkooli kunstiringi ja 6. klassi õpilaste joonistusi, 9 aastase andeka sakulase Marita Tambeki töid ning fotonäitust ?Peresõbralik Saku?.

Töövisiidil tutvustati ka Saku valla ettevõtteid. Külastati Sapporo kontserni Chiba õlletehast ja Konishi õlletehase esindust Tokios. Uuriti ka Saku õlletehase toodangu Jaapanisse taasimportimise võimalusi.

Saku linn oli vallal esmakordselt külas 2004. aasta juulis. 2005. aasta suvel osalesid kauged külalised Saku Suve pidustustel. Kahe omavalitsuse kontaktidele pani aluse tollane Eesti suursaadik Jaapanis Mark Sinisoo, kes Saku linna esindajad 6 aastat tagasi Eesti Vabariigi aastapäeva vastuvõtule kutsus ja neid Saku valla olemasolust teavitas.

101 000 elanikuga Saku linn asub Nagano prefektuuris mägisel alal umbes 700 meetrit merepinnast kõrgemal 193 km2 maa-alal. Jaapani pealinna Tokiosse on 70 minutit (250 km) rongisõitu. Linnapea Daisuke Miura juhib Sakut 15. aastat.

Hetkel kuum