Ülo Toomsalu • 7. september 2005 kell 5:43

EPL: Kasutatud plastpudelitest saavad riided

Ainsa ettevõttena Eestis tegeleb kokkukogutud plasttaara ümbertöötamisega Tallinnas asuv Plastitehas OÜ, mis valmistab pudelitest helbeid.

Maikuust kehtima hakanud uue pakendisüsteemi kohaselt tuleb vähemalt 60 protsenti käibel olevatest joogipakenditest taaskasutada, et need ei satuks niisama olmejäätmete hulka, kirjutab Eesti Päevaleht.

Eestis tegeleb plastist pudelite ümbertöötamisega praegu ainult Plastitehas OÜ.

Ettevõtte juhataja Kalevi Palutedre sõnul jõuavad uute plastpudelite toorikud Eestisse sellistest Euroopa riikidest nagu Leedu, Poola ja Belgia ning kohapeal puhutakse neist vastavalt vajadusele eri värvi ja kujuga vee-, õlle- või limonaadipudelid.

Plastitehasesse jõuavad aga plastpudelid enamasti Eesti Pandipakendist 120?130 kilogrammi kaaluvate kokkusurutud pudelitekuubikutena, värviline ja värvitu taara eraldi pakkides. Samuti tuuakse pudeleid tehasesse kohalikest jäätmesorteerimise ettevõtetest.

Tehases valmistatakse pudelitest tootmisliinidel eri värvi ? kas siis pruune, siniseid, rohelisi või värvituid ? plasthelbed, mis on maailmaturul väga nõutud kaup. Palutedre sõnul eksporditakse kogu toodang Kagu-Aasiasse. ?Seal on plasthelbed heaks tekstiilitööstuse tooraineks ning nendest toodetakse fliise, jopesid, vaipu ning ka padjatäidet,? kirjeldas ta kasutamisvõimalusi.

?Töötleme plastpudeleid päevas 7 tonni. Arvestades aga tarbimise ja taara tagastamise kasvu, plaanime päevase tootmismahu tõsta lähiajal kümne tonnini,? rääkis Paluteder.

Hetkel kuum