Ülo Toomsalu • 9 september 2005

EPL: Munamäge lõhkuvat firmat raske ohjeldada

Väikese Munamäe rikkunud firmat on varasemategi pattude eest mitu korda karistatud.

Väikese Munamäe nõlva omapäi tasandanud ja sellega suure looduskahju tekitanud Sport 200 International OÜga on keskkonnakaitsjatel olnud muret varemgi, kuid suhteliselt leebed karistused ei ole siiani pidurdanud firma indu mägi ümber teha, kirjutab Eesti Päevaleht.

Otepää vallavolikogu esimehe Jaanus Barkala sõnul on maaomanikku ka varem trahvitud, kuid tulemusteta. ?Antud juhul jäävad omavalitsuse käed lühikeseks. Ilmselt on omanikul tekkinud karistamatuse tunne ? lihtsam on asi ära teha ja siis tagantjärele väike trahv maksta,? ütles Barkala. Näiteks ehitas firma varem mäe sihtkaitsevöödisse maja, eelmisel aastal aga raius omanik ilma loata metsa.

Otepää looduspargi juht Ants Manglus, kes viibis telefoniintervjuu ajal segisongitud Väikesel Munamäel, ütles, et avanev vaatepilt oli äärmiselt kurb ja tõsine. ?Väike Munamägi, mis on oluline objekt nii Eesti kui ka Otepää looduspargi seisukohast, on ilmselt jäädavalt rikutud. Minu arvates on käitutud looduse suhtes ebatervelt,? lausus ta.

Sõltuvalt sellest, kas süüdistatakse firma töötajat või firmat, võib määrata trahvi 6000 kuni 50 000 krooni. Sellele lisanduks omakorda keskkonnale tekitatud kahjude hüvitamine. Mäenõlvad kuuluvad Sport 200 International OÜ-le, mille esindajalt, sööstlaskuja Aare Tammelt ei õnnestunud eile kommentaari saada.

Hetkel kuum