Artikkel
 • Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Töötukassal on laovaru 10 aastaks ? kus on ELi silmad?

  Selle aasta kaheksa kuu seisuga on töötukassal 1,65 miljardit krooni vaba raha, mis moodustub laekunud töötuskindlustusmaksu ja hüvitiste vahest. Aga lisama peame töötukassa investeeringute raporti ehk kokkukogutud raha kasviku, pea 100 miljonit krooni, mis suurendab töötukassa rasvavaru veelgi.
  Äripäev teeb ettepaneku töötuskindlustusmaks üldse kaotada, sest töötukassa suudab vana rasva peal vastu pidada oma kümme aastat.
  Kuni viimase ajani rääkisime kurtidele kõrvadele, et töötuskindlustusmaksu tuleb poole võrra vähendada. Aga ei midagi ? eelmisel aastal jäi maks samale tasemele. Kuid nüüd on jää hakanud liikuma, härrased poliitikud ja ametnikud.
  Peaminister Andrus Ansip ütles eile Äriplaani konverentsil, et töötuskindlustusmaksu tuleb langetada töötajale poole protsendini ja tööandjale veerand protsendini, mis oli meie varasem ettepanek. Kuivõrd Eesti majanduse seis on väga hea, miks mitte juba maks täiesti kaotada?
  2005. aasta kaheksa kuuga on töötukassa teinud väljamakseid 134 miljonit krooni. Ekstrapoleerides aasta lõpuni, saame 200 miljonit krooni ? sedagi järjest langeva tööpuuduse tingimustes.
  Ent aasta lõpuni koguneb ka maksu juurde, taas ekstrapoleerides ca 240 miljonit krooni ? seda suureneva tööhõive tingimustes. Arvestades lisaks kokkukogutud raha kasvikut, 100 miljonit, on töötukassal soliidne kümneaastane ?laovaru?. Näidake Eestis ettevõtet, mis on suutnud end nii pikaks ajaks ?toormega? kindlustada.
  Selle taustal tundub ettevõtjate varutud lisatonnikene suhkrut köömes; Eesti riigi oma tegematajätmised ja Euroopa Liidu jäik suhtumine on aga lausa ettevõtjate peetimine.
  Töötuskindlustusmaksu kaotamise vastu räägib põhimõte, et headel aegadel tulebki mustadeks päevadeks varuda. Ent sama argumentatsiooni kasutasid töötukassa nõukogu ja sotsiaalminister eelmise aasta lõpus, kui jätsid töötuskindlustusmaksu alandamata.
  Kas ei oleks aeg radikaalselt tegutseda, kui head ajad on andnud juba ebamõistlikult suure tagavara? Formuleerime nii, et maksu kaotamine tähendaks juriidiliselt ajutiselt maksu peatamist, nullmäära kehtestamist. Halvematel aegadel ? loodame, et neid Eesti majandusele ei tulegi ? on võimalik maksu juurde tagasi pöörduda. Vahepealsel ajal saaksid töötajad ja tööandjad eeskujuliku töö eest n-ö maksepuhkust.
  See aitaks ühiskonna võimalused ja vajadused paremini kooskõlla viia, nõuaks töötukassalt (veelgi) efektiivsemat majandamist, üldine maksukoormus väheneks pisut.
  Samas oleme vastu hüvitise saajate ringi võimalikule laiendamisele või hüvitiste määra tõstmisele, et rohkem raha toetustele kulutada ja selle kaudu töötukassat õigustada.
  Eesti tööturul on käivitunud positiivsed tendentsid: töötus väheneb ja tööhõive suureneb, ka keskmine palk tõuseb jõudsalt. Sekkumine suuremate sotsiaalsete tagatistega on kaheldava väärtusega ja võib tööisu ainult vähendada.
  Tagantjärele tarkus võiks kõlada nii: töötukassat polnudki tegelikult vaja luua.
  Autor: ÄP
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Analüüs: sügis tööstuses võib kujuneda suheliselt ebameeldivaks
Sügis oma väljakutsetega ettevõtetele on ees – suured saavad hakkama, väikestel nii lihtsalt ei lähe, kirjutab KPMG auditi osakonna projektijuht Ilja Fenenko Äripäeva Infopanga masina- ja metallitööstuse konkurentsiraportile antud kommentaaris.
Sügis oma väljakutsetega ettevõtetele on ees – suured saavad hakkama, väikestel nii lihtsalt ei lähe, kirjutab KPMG auditi osakonna projektijuht Ilja Fenenko Äripäeva Infopanga masina- ja metallitööstuse konkurentsiraportile antud kommentaaris.
LHV andis ehitussektori aktsiatele ostusoovituse
Pärast tugevat aktsiahindade odavnemist näevad LHV analüütikud suurt tõusuruumi kohalike ehitussektori ettevõtete Nordeconi, Hepsori ja Merko aktsiatel, võib välja lugeda LHV avaldatud Balti aktsiate analüüsi raportitest.
Pärast tugevat aktsiahindade odavnemist näevad LHV analüütikud suurt tõusuruumi kohalike ehitussektori ettevõtete Nordeconi, Hepsori ja Merko aktsiatel, võib välja lugeda LHV avaldatud Balti aktsiate analüüsi raportitest.
Reaalajas börsiinfo
Raadiohitid: ostuidee karuturul ja tippjuhtimise vähem nähtav pool
Äripäeva raadio kuulajatele pakkus sel nädalal enim huvi aktsiaturgudel toimuv, karuturu taustal esile kerkinud ostuidee ja usutlus tippjuhi Tarmo Noopiga.
Äripäeva raadio kuulajatele pakkus sel nädalal enim huvi aktsiaturgudel toimuv, karuturu taustal esile kerkinud ostuidee ja usutlus tippjuhi Tarmo Noopiga.
Väike-Maarja suurim maja leidis ostja
Väike-Maarja vallavanemal Indrek Keskülal oli reedel põhjust rõõmustada, sest läbirääkimised õppekeskuse ostjaga olid edukad ja majale puhutakse varsti uus elu sisse.
Väike-Maarja vallavanemal Indrek Keskülal oli reedel põhjust rõõmustada, sest läbirääkimised õppekeskuse ostjaga olid edukad ja majale puhutakse varsti uus elu sisse.
Vene puidutööstuses tekkis "impordikriis"
Venemaale kehtestatud sanktsioonidest on eksporti keelavatest isegi mõjusamad impordipiirangud. Sealne puidutööstus tunnetab niinimetatud impordikriisi.
Venemaale kehtestatud sanktsioonidest on eksporti keelavatest isegi mõjusamad impordipiirangud. Sealne puidutööstus tunnetab niinimetatud impordikriisi.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.