Artikkel
 • Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Kas Hanschmidti juhtum on kahjustanud Eesti ettevõtluse mainet?

  Joakim Helenius
  investeerimispankur:
  Tegemist on väga selge juhtumiga, kus turureeglite järgimisega pole midagi pistmist. Nii et mina arvan, et kuigi majandusele ei ole sellel otseselt mõju olnud, on Eesti ettevõtluse maine tugevalt kannatanud. Mul on paljud partnerid naernud selle juhtumi üle, sest mina siin töötades olen neile Eestit ja just Eesti majandust ning madalat korruptsioonitaset väga kiitnud. Nüüd aga selgub, et tegemist on ikkagi suvalise Ida-Euroopa riigiga, kus reegleid ei tunta.
  Valdo Randpere
  ettevõtja:
  Konkreetne vastus on ?jah?. Mida siin Eestis kuidagi au sees hoitakse ning mille üle pahameelt ei tunta, on see, kui omanike käest varastad. Kui Rootsis oleks samasugune juhtum sealse pangajuhiga olnud, siis ei saaks too mees selles riigis enam mingit bisnist teha. Eestis aga, kui oled firmajuht ja teed omanike seljataga asju, mis nende mainet kahjustab, siis see andestatakse ja unustatakse.
  Rein Raud
  professor:
  On kahjustanud! Eestisse võiks ka saabuda see aeg, mil riigiliselt korrektne käitumine ei tähenda, et pole muid kriteeriume. Ausus pole juriidiliselt määratletav. Selle juhtumi ümber pole mingit selgust, viidatakse ühtedele, teistele ja kolmandatele paragrahvidele, kuid kedagi pole karistatud. Seda üritatakse õigustada. Valest käitumisest annab tõendust aga see, et SEB on temaga koostöö katkestanud. See tähendab, et Rootsis tegeletakse teiste kriteeriumite järgi kui siinne finantsinspektsioon. Kui meie kohtuorganite silmis ei ole selline käitumine karistatav, siis inimeste silmis küll.
  Meelis Milder
  Baltika juhatuse esimees:
  Minu eetilises ruumis kvalifitseerub see tegu ebaeetiliseks. Selle info pealt, mida olen lehtedest lugenud. Arvan küll, et juhtum kahjustab Eesti äriringkondade mainet, ärimehed on asetatud halba valgusesse. Samas olen ma ise oma näitel näinud, mismoodi enda arvates õiged ja eetilised käigud saavad negatiivse kriitika osaliseks, nii et mis ma ikka oskan teiste kohta öelda. Selliseid asju juhtub igal pool, see näitab seda, et me pole erinevad muust maailmast ei heas ega halvas.
  Villu Reiljan
  Rahvaliidu esimees, keskkonnaminister:
  Jah, on kahjustanud. Suurt midagi lisada pole, ta on selgelt kahjustanud nii ettevõtluse kui ka panganduse mainet, mis on selgelt kahjustunud.
  Jaak Leimann
  professor:
  Mis ma oskan öelda, nende andmete põhjal, mis ajakirjanduses on ilmunud, võin öelda, et kahjustab muidugi. Mismoodi? Kui oled avaliku elu tegelane väikeses Eestis, siis ära aja omi asju, ka mitte tulevikutehingutena. Kui tahad ise ikkagi äri ajada, siis ära roni poliitikasse, avalikku haldusse aga ka pangajuhiks.
  Aga ma ütleks veel, et selle loo kohta peaks seiskoha andma ettevõtjate organisatsioonid. Ega me muidu ei saa siin edasi, kui ettevõtjate organiseeritud kogud ei võta igasugu taoliste asjade kohta seisukohta, asi ei ole juuras. Tööandjate Keskliit, Kaubandus-Tööstuskoda, Väikeettevõtjate Assotsiatsioon, lõputud Lions-klubid, seal on kõik meie ärieliit koos. Las arutavad ja ütlevad, tuleb seisukohtadega välja tulla, nii ei saa, et rahvas arvab üht ja siis üks grupp ei ütle midagi.
  Tiina Mõis
  ettevõtja:
  Olen oma arvamust juba avaldanud, aga saan aru, et asi kogub aina hoogu. Kui esialgu oli väga piinlik lugeda sellest (Hanschmidti tegevusest ? toim.), siis nüüd on väga piinlik lugeda, et sellest midagi ei juhtu. Ma pikemalt isegi ei kommenteeriks.
  Mihkel Oviir
  riigikontrolör:
  Mis tahes juhtum, mis võib tekitada või süvendada ühiskonnas arusaama, et teatud reeglid kehtivad erineva sotsiaalse taustaga inimestele erineval määral, on murettekitav. Praegu küll kurdetakse, et asjaosalised ei ole andnud päevakorral olevatele küsimustele selgeid ja üheseid vastuseid, ent samas võib juhtuda, et ka kõige detailsem vastus ei pruugi käesolevas faasis enam täielikult taastada endist olukorda. Kildudest kokku liimitud õrn portselantass jääb ikkagi kokku liimitud tassiks, see ei ole enam endine, sile ja veatu. Kuigi, jah, juua saab temast ka edaspidi. Probleem ei ole vastustes ega nende ammendavuses, vaid selles, et üleüldse on tekkinud sellised küsimused, nagu kõne all oleva juhtumi puhul. Loodan, et Eesti ärieliit tunnetab oma erilist vastutust ühiskonna ees ning väldib sattumast olukordadesse, mis ei suurenda kodanike usku oma riiki, õigusesse ja õiglusse. Tegutsemine mitte ainult ei pea olema aus ja puhas, vaid ka näima sellisena.
  Olle Horm
  Rakvere Lihakombinaadi juht:
  Süvenemata asja sisusse ei taha ma anda hinnangut sellele, mida Hanschmidt tegi. Aga selle järgi, mida meie lehed kirjutavad, on see juhtum meie välisinvestoritele suutnud jätta mulje Eestist kui banaanivabariigist. Teisest rahvusest inimesed loevad samuti lehti ja sealt saadav info on jätnud meist üsna kummalise pildi. Küsimus on investorite jaoks selles, et kuidas selline asi on üldse võimalik.
  Jaak Jõerüüt
  kaitseminister:
  Vastus on ?jah?. Mind häirib väga see, mis on viimastel aegadel toimunud Eesti pangandus- ja ärimaailmas. Mind häirib väga, kui poliitika- ja ärimaailma huvid lähevad nii sõlme, et õhku jäävad vaid suured korruptiivsuskahtlused ning valitseb mahavaikimise vaim.
  Lennart Meri
  endine president:
  Keeldus pikemast kommentaarist Hanschmidti teemal, kuid kinnitas, et kogu situatsioon ärritab teda väga.
  Jüri Mõis
  ettevõtja:
  Ei usu, et oleks kahjustanud. Ma usun nii SEB enda kui ka finantsinspektsiooni juurdluse tulemusi ning usaldan professionaale nende juurdluste läbiviimisel.
  Juurdlust läbi viinud komisjonidel ei olnud kindlasti plaanis midagi kinni mätsida ning usun, et neil olid vajalikud materjalid olemas, et adekvaatne hinnang anda.
  Ettevõtluses, erinevalt avalikust sektorist, on nii, et mis pole keelatud, on lubatud.
  Peep Vain
  Vain & Partnerite juht:
  Eesti ettevõtluse kui terviku mainet see ei kahjusta. Teatud ettevõtete ringkondadele ja isikutele heidab see võib-olla varju. Kuid suures plaanis see mõju ei avalda.
  Guido Sammelselg
  ASi Norby Telekom nõukogu esimees:
  Ega väga ei ole kursis, aga arvan, et Eestis on nii palju selgeks rääkimata asju, et taolistes asjades saab kõike mõista mitut moodi. See on ka teemat nii kaua üleval hoidnud.
  Kelle jaoks see maine ikka oluline on, ikka Eesti elanike jaoks. Rootslaste jaoks, nagu lugesime, ei olnud oluline. Eesti ettevõtlus on nii väike, et kas seda mainet üldse on ? pigem tegeleme üksteise lõbustamisega. Tunda on, et ajalehed kasutavad seda teemat müügiargumendina. Tuleks läbi mingi lahenduse see asi lõpetada. Lahendus on aga selline teema, kuhu mina oma nina ei topiks.
  Edgar Savisaar
  Keskerakonna esimees, majandus- ja kommunikatsiooniminister:
  Hanschmidti juhtumis puudub praegu alles selgus ja ei ole välistatud, et lisaks sellele, et seadust ei ole rikutud, pole rikutud ka eetikapiiri.
  Kui aga selgub, et Hanschmidti juhtum ja paljud teised juhtumid osutuvad kõrvalekaldeks aktsepteeritud ärieetikast või isegi õigusvastaseks, siis on Eesti ettevõtluse mainet kahjustatud.
  Allan Martinson
  ettevõtja:
  Minu esimene reaktsioon on, et kindlasti on see küsimusi tekitanud. Vastus küsimusele ei ole aga nii üheselt võetav. See, et me praegusel hetkel selle üle diskuteerimine, näitab Eesti ettevõtluse isepuhastamise mainet. Näiteks kümme aastat tagasi me selle küsimuse üle diskuteerinud ei oleks.
  Urmas Sõõrumaa
  ettevõtja:
  Olen välismaal ning pole end asjadega kursis hoidnud. Saan öelda nii palju, et Hanschmidt on teinud hea panga. Tuletan küll ühe nalja meelde: milleks röövida panka, parem teha pank. Kes mida kahjustanud on, seda ei oska öelda, kuna rahvusvahelised lehed ei kirjuta ka midagi.
  Tarmo Noop
  Tartu Õlletehase juht:
  Kuna ma ei tea, mis seal taga täpselt on, siis ma ei kipuks hukka mõistma ega heaks kiitma.
  Pigem näitab see juhtum meie ärieetika poolt halvas valguses. Ajakirjandus on kujundanud sellise arvamuse, et see on ebaeetiline. Loomulikult, kui näidata Eesti ettevõtjat sellises halvas valguses, siis ta on ärikeskkonnale tervikuna halb.
  Oleg Gross
  ettevõtja:
  Mina siit Rakverest ei julgeks ennast kohtumõistjaks seada. Ühispank on erakapitalil põhinev ettevõte ja kui minu ettevõttes selline asi toimuks, oleks see minu kui omaniku asi sellele hinnang anda. Kui Ühispanga omanikud ei leia seal probleemi, peab väga ettevaatlik olema hinnangute andmisel. Ühest vastust ei suuda ma anda, see on keerulisem asi.
  Rein Kilk
  ettevõtja:
  See juhtum ei ole ju lõppenud. Kui ta on lõppenud, siis ma oskan öelda, kas on ettevõtluse mainet rikkunud või mitte. Mis see juhtum üldse on? Kas tõepoolest on asi nii, nagu Hanschmidt väidab, et talle pakutakse miljard krooni sellepärast, et ta on tubli juht. Kui meil on nii kanged juhid, siis see vaieldamatult tõstab Eesti ettevõtluse mainet.
  Asja teine pool on kahtlused, et loodi süsteem, kus kasutati riigistruktuure, näiteks maksuametit, selleks, et konkurentide firmasid üle võtta. See on teine äärmus.
  Kui on Hanschmidti versioon, siis see tõstab määratult Eesti ettevõtluse mainet. Kui on teistpidi, siis on ikka väga halvasti.
  Autor: ÄP
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Henn Sarv: mõttetu hinnaga elektrit ei pea ostma
Kui sõltud elektri börsihinnast, lülita vool täna tunniks ajaks välja - mõttetu hinnaga pole mõtet elektrit osta, kirjutab IT-koolitaja Henn Sarv.
Kui sõltud elektri börsihinnast, lülita vool täna tunniks ajaks välja - mõttetu hinnaga pole mõtet elektrit osta, kirjutab IT-koolitaja Henn Sarv.
Balti aktsiaturud võtsid pangaaktsiate mõjul kolmapäeval suuna allapoole
Balti aktsiaindeks kolmapäeval langes, kui viimaste päevade vedurid tulid hinnas allapoole. Langus oli põhjustatud Euroopa aktsiaturgude langusest ning sellest, et viimase kuu aja hinnaralli on investoreid pannud küsima, kas selline hinnatõus saab veel jätkuda, arvestades üldist majanduse olukorda?
Balti aktsiaindeks kolmapäeval langes, kui viimaste päevade vedurid tulid hinnas allapoole. Langus oli põhjustatud Euroopa aktsiaturgude langusest ning sellest, et viimase kuu aja hinnaralli on investoreid pannud küsima, kas selline hinnatõus saab veel jätkuda, arvestades üldist majanduse olukorda?
Reaalajas börsiinfo
Kui juhid, siis tee seda hästi
Juhi töö on raske. Loomulikult mitte füüsiliselt, vaid vaimselt ja eelkõige emotsionaalselt. Vastutus ja pinge on suur. Uuringud näitavad, et 50-70% sellest, kuidas töötajad tajuvad organisatsioonis valitsevat õhkkonda, sõltub ühe inimese-liidri-tegevusest.
Juhi töö on raske. Loomulikult mitte füüsiliselt, vaid vaimselt ja eelkõige emotsionaalselt. Vastutus ja pinge on suur. Uuringud näitavad, et 50-70% sellest, kuidas töötajad tajuvad organisatsioonis valitsevat õhkkonda, sõltub ühe inimese-liidri-tegevusest.
Väikepruulijad pettusid valitsuses: see on näkku sülitamine
Väikestes õlletootjates tekitab vimma, et uue valitsuse tulekuga on jäänud toppama eelnõu, millega lubati tõsta väikeste õlletootjate õlleaktsiisi piirmäära. Rahandusministeerium soovitab väikeettevõtjatel taotleda teisi soodustusi.
Väikestes õlletootjates tekitab vimma, et uue valitsuse tulekuga on jäänud toppama eelnõu, millega lubati tõsta väikeste õlletootjate õlleaktsiisi piirmäära. Rahandusministeerium soovitab väikeettevõtjatel taotleda teisi soodustusi.
Elektrilevi saab 8 miljonit elektri mikrotootjate võrku ühendamiseks
Elektrilevi saab 8 miljonit eurot lisainvesteeringuteks ja mikrotootjate võrku ühendamiseks, selleks sõlmisid lepingu majandusminister Riina Sikkut ja Elektrilevi juhatuse esimees Mihkel Härm.
Elektrilevi saab 8 miljonit eurot lisainvesteeringuteks ja mikrotootjate võrku ühendamiseks, selleks sõlmisid lepingu majandusminister Riina Sikkut ja Elektrilevi juhatuse esimees Mihkel Härm.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.