Artikkel
 • Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Regina Baltica pääses ehmatusega

  Estonia õnnetuse saatuslik aastapäev kummitab Eesti?Rootsi laevaliiklust edasi. Täpselt 11 aastat hiljem sõitis Stockholmist 18.38 väljunud Regina Baltica Kapellskärist viis meremiili ida pool Lerskärsgrundi madalikule.
  ?Kogu sündmusteahela vallandas 22.32 toimunud osaline voolukatkestus, mille tagajärjel lülitus välja üks laeva generaatoritest,? ütles eilsel pressikonverentsil Tallinki juhatuse liige Kalev Järvelill. Elektrihäire tõttu muutus laev juhitamatuks ja sõitis 22.36 madalikule.
  ?Seni pole selge, miks teine generaator ei taganud piisavat toidet,? lisas Tallinki navigatsiooni superintendant Tanel Hinno. Põhjused selguvad siis, kui laev Turu dokis üle vaadatakse. Ta möönis, et kuna Regina Baltica on 25 aastat vana, siis sellises vanuses laevadel võib mõningaid häireid esineda.
  Järvelille väitel laeval paanikat ei puhkenud. Reisijatele teatati juhtunust 22.40. Sellele järgnes ootus, kuni laevale jõudis loots ja vaadati üle vigastused. Need olid vööripiigi juures, kuid ilma erilise lekketa. Rootsi merepäästekeskuse inspektori loal suutis laev end 01.34 omal jõul karilt lahti päästa. Laev sõitis Kapellskäri sadamsse, kus suurem osa reisijatest eelistas sõitu jätkata Vana Tallinnaga, mis oli Regina Balticat miili kaugusel julgestanud. Ülejäänud sõitsid Stockholmi hotelli.
  Laeval oli 373 reisijat ja 167 meeskonnaliiget.
  Õnnetuse hetkel Regina Baltica restoranis õhtust söönud Mikael Gunnarsson kirjeldas sündmusi Aftonbladetile nii: ?Korraga hakkasid lambid vilkuma ja kustusid siis päriselt. Kogu laev vappus. Loomulikult hakkasin pabistama, sest mõtted läksid kohe Estoniale, ja mul on ju perekond.?
  Markus Fanlid ütles Dagens Nyheterile, et kuna meeskond andis juhtunu kohta eri infot, oli reisijatel neid raske uskuda. Tema sugulane Marily väitis, et mõnda aega valitses vastukäiva info tõttu pardal kaos ja paanika. Kui tuled taas süttisid, rahunes olukord kiiresti.
  Terje Lund ütles Norra Aften­postenile: ?Laeval teatati, et kõigile pakutakse tasuta alkoholi. Paljud reageerisid sellele negatiivselt, kuna olukord ei olnud veel päris selge.
  Küsin Kalev Järvelillelt, kas Põhjala allikate teade, et laeval jagati tasuta õlut ja veini, mille tagajärjel paljud olevat olnud üsna purjus, vastab tõele ja kas see otsus oli sellises olukorras õigustatud. ?Laeval jagati tasuta ainult kohvi ja teed. Kuid paljud jätsid olukorda kasutades lihtsalt arve tasumata, nii et purjus inimesi oli seal küll,? väitis ta.
  Küsin veel, kuidas võib õnnetus mõjutada Rootsis Tallinki mainet, mida firma on pärast Estoniat püüdnud jõulise turunduskampaaniaga ja uue laeva liinile toomisega parandada. ?Kahtlemata ei tule see meie mainele Rootsis kasuks ja tõenäoliselt oleme sunnitud nüüd reklaamile rohkem raha kulutama,? tõdes Kalev Järvelill.
  ?Kuigi õnnetus juhtus Rootsi vetes, toimub Eesti lipu alla sõitva Regina Baltica karilesõidu asjaolude uurimine Eestis. See algab kohe, kui oleme saanud juhtunu kohta aruande,? ütles Eesti veeteede ameti osakonnajuhataja asetäitja Ants Ärsis.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Mihkel Nestor: Saksa majandussurutis ei jäta Eestit puutumata
Euroala mootoriks ristitud Saksamaa majandus on hakanud puterdama. Sealsed hädad mõjutavad negatiivselt ka Eesti eksportijate väljavaadet, kirjutab SEB majandusanalüütik Mihkel Nestor nädala kommentaaris.
Euroala mootoriks ristitud Saksamaa majandus on hakanud puterdama. Sealsed hädad mõjutavad negatiivselt ka Eesti eksportijate väljavaadet, kirjutab SEB majandusanalüütik Mihkel Nestor nädala kommentaaris.
Börsiettevõtted, te ju oskate palju paremini
Kolmapäeval potsatas minu postkasti Modera börsiteade, mis ütles mulle suhteliselt vähe. Minu aeg ja tähelepanu oli kasutatud, kuid potentsiaalse investorina ootan enamat.
Kolmapäeval potsatas minu postkasti Modera börsiteade, mis ütles mulle suhteliselt vähe. Minu aeg ja tähelepanu oli kasutatud, kuid potentsiaalse investorina ootan enamat.
Reaalajas börsiinfo
Jaanus Vihand uuest juhikohast: minu jaoks võrdub A. le Coq Tarmo Noobiga
Veerand sajandit A. Le Coqi õlletehast vedanud Tarmo Noopilt võtab 1. septembrist teatepulga üle Jaanus Vihand, kes avas Äripäeva raadio reedeses hommikuprogrammis ametivahetuse tagamaid.
Veerand sajandit A. Le Coqi õlletehast vedanud Tarmo Noopilt võtab 1. septembrist teatepulga üle Jaanus Vihand, kes avas Äripäeva raadio reedeses hommikuprogrammis ametivahetuse tagamaid.
Vene kodanike sisenemist Eestisse piiratakse juba tuleval nädalal
Eile kiitis valitsus heaks sanktsiooni, millega piiratakse Venemaa kodanikele Eesti viisade väljastamist. Nüüd on teada, et Vene kodanikud ei saa üle piiri alates 18. augustist.
Eile kiitis valitsus heaks sanktsiooni, millega piiratakse Venemaa kodanikele Eesti viisade väljastamist. Nüüd on teada, et Vene kodanikud ei saa üle piiri alates 18. augustist.
Hälvikparkijatest tüdinenud nõuavad liiklusseaduse muutust
Linlased, kes on häiritud renditõukerataste lohakast parkimisest, mis takistab kaasliiklejaid ja tekitab tänavatel ohtlikke olukordi, on asunud koguma allkirju liiklusseaduse muudatuseks, et kaoses korda luua.
Linlased, kes on häiritud renditõukerataste lohakast parkimisest, mis takistab kaasliiklejaid ja tekitab tänavatel ohtlikke olukordi, on asunud koguma allkirju liiklusseaduse muudatuseks, et kaoses korda luua.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.