Artikkel
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Võrdselt rikas olla ei saa, saab olla võrdselt vaene

  Kas Eesti on ohtlikult kihistunud? Keskerakonna esimees ning majandus- ning kommunikatsiooniminister Edgar Savisaar arvab, et on. Seevastu peaminister Andrus Ansip, esinedes konverentsil Äriplaan 2006, leidis, et kihistumisega hirmutamine on liialdatud, mööndes, et me ületame mõnevõrra Põhjamaade kihistumist.
  Äripäeva arvates tuleb emotsionaalsete väidete asemel jääda ennekõike statistika juurde: ÜRO raporti pingereas paigutub Eesti 61. kohaga 127st vaadeldud riigist esimesse ? vähem kihistunud ? poolde.
  Kõigepealt defineerigem, nagu ütles üks antiikfilosoof. Kihistumist ehk inimeste sissetulekute jaotumist iseloomustab nn Gini koefitsient. Selle väärtus on nulli ja saja vahel: mida suurem koefitsient, seda rohkem on ühiskond kihistunud, ja vastupidi. Koefitsient null tähendab täielikku võrdsust, sada ? kogu ühiskonna sissetulek on ühe inimese, ütleme, orjapidaja käes.
  Ühinenud Rahvaste Organisatsiooni arenguprogrammi raport 2004. aasta kohta annab Eesti Gini koefitsiendiks 37,2. Arenenud riikidest on meile lähedal Itaalia, Suurbritannia ja Iirimaa. Põhjamaad edestavad 25?27 punktiga, nagu arvata oligi, Eestit. Seevastu rikkuse, edu ja heaolu etalon USA on 40,8 punktiga rohkem kihistunud kui Eesti.
  Huvitaval kombel on ÜRO pingereas kõige vähem kihistunud riik meie hõimumaa Ungari, 24,4 punkti.
  Numbrid numbriteks, aga osa peresid saadab lapse ka külmapüha ajal kooli, tasuta koolieine pärast, teine osa peresid murrab pead, kuhu küll paigutada Hansapanga aktsiate müügist teenitud sajad miljonid kroonid. Õige on väide, et kihistumine on kuritegevuse kasvulava. Ent võib küsida ka nii: kas vaesed oleksid vähem vaesed, kui rikkaid Hansapanga aktsionäre poleks olnud. Vaevalt.
  Pigem vastupidi: järgmisel aastal lasub Hansapanga aktsionäridel tulumaksu maksmise kohustus, mille arvel saab täiendust riigieelarve, kust maksta rohkem sotsiaaltoetusi. Ühiskond on seda rikkam, mida rohkem rikkaid inimesi ta endasse koondab.
  Majandusteadlane Aksel Kirch kirjutas 06.02.2004 Sirbis: ?Kui kõigi elanikegruppide tulud riigis kasvaksid võrdselt näiteks kolm korda, siis jääks Gini koefitsiendi väärtus ikka samaks. Ometi on kolm korda suuremate sissetulekutega riigis elanike õiglusetaju ja suhtumine majanduslikku kihistumisse ilmselt tolerantsem.
  USA on kurikuulus oma suurte tuluerinevuste ja tohutu vaeste armee poolest, kuid ometi on enamik vaeseid seal autoomanikud ning vilistavad sellise probleemi peale nagu kihistumine?.
  Eesti on sammunud just seda teed, kui arvestada, et näiteks keskmine palk on krooni ajal kasvanud umbes 12 korda.
  Nõukogude aja deklaratiivsest võrdsusest (ja nomenklatuuri kuulunud ?veelgi võrdsematest?) oleme saanud tunduvalt rikkama, ent normaalsel määral kihistunud ühiskonna.
  Tõsi, ka hinnad on siseturul tõusnud ? ent võrrelgem ennast endiste liiduvabariikidega praegu: pole vist põhjust häbeneda.
  Kui kihistumine tekib ausal teel teenitud varandusega, siis probleemi pole. Samuti pole mõtet viriseda neil, kes ei viitsi tööd teha.
  Autor: ÄP
 • Hetkel kuum
Avo Blankin: Saaremaa püsiühendus ja Rail Baltic võiks olla kaks ühes projekt
Eesti riik vajab infrastruktuuri arenguks visiooniga arhitekti-teenistust, ehitajad killustikku, saarlased aga püsiühendust, kirjutab pensionär Avo Blankin arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis.
Eesti riik vajab infrastruktuuri arenguks visiooniga arhitekti-teenistust, ehitajad killustikku, saarlased aga püsiühendust, kirjutab pensionär Avo Blankin arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis.
Hotellid: turistid tulevad vaikselt tagasi, aga piisavalt palju raha ei saa neilt veel küsida
Turistid tulevad vaikselt Eestisse tagasi ja hotellide käive on taastunud kriisieelsele tasemele, kuid hotellide juhid tõdevad, et nad pole saanud hindu tõsta piisavalt, et see kataks aina suurenevaid kulusid. Tulevast suvest sõltub palju, sest rahapuhvrid on hotellidel koroonakriisis kokku kuivanud.
Turistid tulevad vaikselt Eestisse tagasi ja hotellide käive on taastunud kriisieelsele tasemele, kuid hotellide juhid tõdevad, et nad pole saanud hindu tõsta piisavalt, et see kataks aina suurenevaid kulusid. Tulevast suvest sõltub palju, sest rahapuhvrid on hotellidel koroonakriisis kokku kuivanud.
McDonald'si kasumit toetasid menüü kõrgemad hinnad
McDonald's avaldas ootuseid ületavad neljanda kvartali tulemused, müüki suurendasid kõrgemad menüühinnad, külastajate arv ja turundustegevus.
McDonald's avaldas ootuseid ületavad neljanda kvartali tulemused, müüki suurendasid kõrgemad menüühinnad, külastajate arv ja turundustegevus.
Reaalajas börsiinfo
Lillemüüja laseb pikalt tegutsenud äri pankrotti: pole enam mõtet
Varem Viru lilleturul kioskit pidanud lillede jaemüügiga tegelev Kaeralill koondas töötajad ja läheb pankrotti.
Varem Viru lilleturul kioskit pidanud lillede jaemüügiga tegelev Kaeralill koondas töötajad ja läheb pankrotti.
Coop Eesti uus juht vihjas, et kauplustekett on ostulainel
Eesti suurim jaekaubanduskett Coop Eesti, millele kuulub praegu ligi veerand turuosast, ihkab veelgi kasvada. Konkurendid, kes on täna vaevas ja tunnevad, et turgu ise võtta ei jõua, võivad minna Coopi jutule, rääkis ettevõtte peatne juht Rainer Rohtla.
Eesti suurim jaekaubanduskett Coop Eesti, millele kuulub praegu ligi veerand turuosast, ihkab veelgi kasvada. Konkurendid, kes on täna vaevas ja tunnevad, et turgu ise võtta ei jõua, võivad minna Coopi jutule, rääkis ettevõtte peatne juht Rainer Rohtla.
“Äripäev eetris”: Scholz tegi end tankidega veiderdamisega lolliks
Pikk venitamine ukrainlastele tankide lubamisel on teinud lolliks eelkõige Saksa liidukantsleri Olaf Scholzi enese, kuid sakslaste suhtes on tekkinud skepsis, kas nende peale saab üldse loota, leidsid ajakirjanikud saates “Äripäev eetris”.
Pikk venitamine ukrainlastele tankide lubamisel on teinud lolliks eelkõige Saksa liidukantsleri Olaf Scholzi enese, kuid sakslaste suhtes on tekkinud skepsis, kas nende peale saab üldse loota, leidsid ajakirjanikud saates “Äripäev eetris”.
Kaitsepiirangud ei lase Ida-Virumaal omavalitsuste hooneid renoveerida
Venemaa naabruse tõttu ei saa Ida-Virumaal ehitada ei tuule- ega päikeseparke, aga liginullenergiahoonete jaoks võiks vaja minna vähemalt üht kahest.
Venemaa naabruse tõttu ei saa Ida-Virumaal ehitada ei tuule- ega päikeseparke, aga liginullenergiahoonete jaoks võiks vaja minna vähemalt üht kahest.

Olulisemad uudised

Nulliring: palk tõuseb, aga poodi see raha ei jõua
Aasta lõpus vabalangusse läinud jaekaubanduse võiks tänavu päästa kosuv ostujõud, mida toidab palgatõus, kui laenukulud seda nulli ei sööks.
Aasta lõpus vabalangusse läinud jaekaubanduse võiks tänavu päästa kosuv ostujõud, mida toidab palgatõus, kui laenukulud seda nulli ei sööks.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.