Artikkel
 • Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Just mõni minut enne euro tulekut

  Juba Poolas ei suuda enam keegi meenutada, kas siin tuli korrutada või jagada? 1,8 või 4-ga? Ja nii avastangi ootamatult, et lahke sularahaautomaat Varssavis on mulle ühe õhtu õllede jaoks peo peale sülitanud 2000 Eesti krooni eest kahvaturohelisi zlotte. Kartmatu pilgu ja surmapõlgavate husaarivuntsidega ?lahta-vanadega tõtt vaadates mõistan, et see on alles algus. ?Ida-Euroopa Ekspress? kannab mind läbi kaheksa endise sotslaagri riigi ja igaühel neist on oma krabisev vahetusväärtusega rahvuslik uhkus kui kõrgema matemaatika ülesanne varuks.
  Kui kõik algusest peale ausalt ära rääkida, siis latte või litte päris hästi ei mäletagi. Balti-sõsarad kirendavad kodustest pangapäistest, mille nimi ka enamiku eestlaste pangakaartidel seisab. Seega polegi Lätis kaardiga maksmine siilile häbi tegev mõte. Lõunanaabrite juures pole santiimigi eest vaja muretseda ka sellepärast, kus ja millega oma kukrut täita. Suurpankade seina seest tuleb raha ilma teenustasuta ja 60-santiimine õlu võiks õige kergelt libiseda. Seda muidugi siis, kui kolmesajakilomeetrine Läti-liistak peatusena üldse kõne alla tuleb. Aga ausalt öeldes, ega Läti õlu vahepeal paremaks läinud ei ole ja paljud rännu ette võtnud eestlased saavad jala esimest korda maha alles Leedu pinnal, kus umbes paarkümmend minutit piirist asub madalate kinkude vahel üks iseäralik loomaaed-bistroo, mis eestlasi, iseäranis bussireisijaid ja pikamaa-autojuhte, otsekui magnetiga enda poole veab. Vabalt võiks õlle ehk siis 2,5 liti peale kihla vedada, et üheksal juhul kümnest kohtab siin mõnd reisielevil kaasmaalast seismas praekartulite- ja vorstipannide ees või mõtlikult kaugust sihtiva mäletseva kitse puuri juures. Selles issanda miniloomaaias ei puudu ka noor pelglik karu, jaanalind, indohiina-päraste näojoontega väga räpane lilla siga jms.
  Sõit mööda Leedut viib loogiliselt piirini ja see pole niisama piir, vaid kurikuulus Poola piir. Omal ajal sunniti siin Soome pensionäre suuremõõtmelist ihupesu väljale laotama ja Saksa markades obrokit maksmata tõusis tee mõnegi rändaja ees pikkadeks päevadeks püsti. Kadunud on see ärev maagia. Piirivalvurite käest on kadunud ka ratasmärkmikud, kus igal rulli köidetud võidunud sedelikesel seisis kahtlase Poolasse pürgija nimi. Poola enda maagia on aga suures osas avastamata: Varssavi, Krakow, Poznan, kõik nad on võluvad linnad, kus 2 zlotti on õige ekvivalent korralikule õllele, atmosfäär neis linnades kannatab aga võrdluse välja nii Budapesti kui ka Prahaga. Varssavi takso on odav (3 eurot!) ning meeldivalt poliitiliselt laetud, kui üsna umb­keelselt taksojuhilt küsida, mida arvab ta istuvast presidendist. ?Kommunist!?, kõlab ainus, aga seda kategoorilisem surmaotsus. Tõepoolest, kui vaid tahta, pole Poola sugugi vaid hiigellahmakas maad, mis edasipürgivat rändajat teel Euroopasse takistab. Slovakkiasse jõudes tervitab teid silt Slovenska Respublika, mis ei tähenda seda, et olete teelt eksinud. Nii slovakid oma riiki nimetavadki.
  Slovakkia on selles mõttes Euroopa, et siin saab õlle kõrval täiesti julgelt võrdlusalusena kasutada ka veini. Ja kumbki ei maksa suurt midagi. Eesti rahas vast 10 krooni ehk 25 Slovakkia krooni.
  Serbiasse jõudes on esimene peatus Belgradis. Tänavakohvikute meri meelitab turisti kaukast dinaarisid, mille eest piigad jahedast pärlendavat valget veini ette kannavad. Eheda kohaliku elu otsija õnneks arvab aga potentsiaalne külalistemeri siiani, et riigis on sõda ja õndsale nõukaajale kohaselt ei saa lihtrahva käest palju koorida. Tasub vaid korraks põigata nurga peal asuvasse poodi, kui pool suurt pitsat annab end sinule 17 dinaari eest (viis krooni), liiter veini maksab 20 Eesti krooni.
  Aga siis ta tuleb: Serbia-Montenegro liitriigi piir, kus turske piirivalvur hoolega passe uurib. Tegelikult, ega see liitvabariik nii väga liitvabariik olegi, kui kõrvalt silmitseja arvata võiks, sest Montenegro ei lase end euroliitu mittekuulumise pisiasjast häirida. Siin kehtivad eurod ? jah, ikka need Euro eurod, mitte kohalikud puurahad, nagu hea sõber hiljem umbusklikult kahtlustas. Teede ääres vedelevate autovrakkide hulk ärgitab küsima, kas riigis toimub lakkamatu romuralli. Aga mägede ilu võtab hinge kinni ja torisemine kaotab mõtte, kui kohaliku bensukapidaja algselt pisut pahur nägu tankimisel tekkinud kopsakat arvet nähes titelikult leebe ilme omandab. Raha aga tahab ta pea sama palju kui sarnase koguse eest tema Eesti kolleegidki.
  Montenegrost viib tee välja Horvaatiasse, vahele väike siil Bosniat ? ikkagi pääs merele. 30 kilomeetrit Bosniat lendavad hetkega. Sõda aknast ei paista ja viisat keegi ei küsi. Rahadest ei jõua selle ajaga midagi teada saada. Siis uuesti Horvaatia ? kunade vabariik. Aastat paar tagasi viipasid Horvaatia rannaäärse linnakesed kutsuvalt hindadega, mis olid Eestist vast kolmandiku madalamad. Täna on rootsi-saksa lesila horvaatide kukruid täitmas ja paari aasta tagune hinnaidüll minevikuigand. Turistilõks Dubrovnik koorib kalase supikausi eest 30 kunat, mis vastab pea kuuekümnele Eesti kroonile. Tasub aga rahvamasside teest kõrvale põigata ja elu on jälle tuttavlikult eestimaise hinnatasemega.
  Umbkaudu 3000kilomeetrine vahemaa tähendab kaheksat riiki, kaheksat valuutat ja kaheksat erinevat kurssi. Tants rahakatla ümber pöörab peagi pelgalt romantiliste meenutuste tallermaaks: saabub euroaeg.
  Autor: Tanel Liiv
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Henn Sarv: mõttetu hinnaga elektrit ei pea ostma
Kui sõltud elektri börsihinnast, lülita vool täna tunniks ajaks välja - mõttetu hinnaga pole mõtet elektrit osta, kirjutab IT-koolitaja Henn Sarv.
Kui sõltud elektri börsihinnast, lülita vool täna tunniks ajaks välja - mõttetu hinnaga pole mõtet elektrit osta, kirjutab IT-koolitaja Henn Sarv.
USA jaemüük püsis juulis juunikuu tasemel
USA jaemüügistatistika juuli kohta näitas, et müügikäibe kasvu ei tulnud, kuna bensiini hinna allatulek vähendas autokütuste müügikäivet.
USA jaemüügistatistika juuli kohta näitas, et müügikäibe kasvu ei tulnud, kuna bensiini hinna allatulek vähendas autokütuste müügikäivet.
Reaalajas börsiinfo
Kui juhid, siis tee seda hästi
Juhi töö on raske. Loomulikult mitte füüsiliselt, vaid vaimselt ja eelkõige emotsionaalselt. Vastutus ja pinge on suur. Uuringud näitavad, et 50-70% sellest, kuidas töötajad tajuvad organisatsioonis valitsevat õhkkonda, sõltub ühe inimese-liidri-tegevusest.
Juhi töö on raske. Loomulikult mitte füüsiliselt, vaid vaimselt ja eelkõige emotsionaalselt. Vastutus ja pinge on suur. Uuringud näitavad, et 50-70% sellest, kuidas töötajad tajuvad organisatsioonis valitsevat õhkkonda, sõltub ühe inimese-liidri-tegevusest.
Väikepruulijad pettusid valitsuses: see on näkku sülitamine
Väikestes õlletootjates tekitab vimma, et uue valitsuse tulekuga on jäänud toppama eelnõu, millega lubati tõsta väikeste õlletootjate õlleaktsiisi piirmäära. Rahandusministeerium soovitab väikeettevõtjatel taotleda teisi soodustusi.
Väikestes õlletootjates tekitab vimma, et uue valitsuse tulekuga on jäänud toppama eelnõu, millega lubati tõsta väikeste õlletootjate õlleaktsiisi piirmäära. Rahandusministeerium soovitab väikeettevõtjatel taotleda teisi soodustusi.
Elektrilevi saab 8 miljonit elektri mikrotootjate võrku ühendamiseks
Elektrilevi saab 8 miljonit eurot lisainvesteeringuteks ja mikrotootjate võrku ühendamiseks, selleks sõlmisid lepingu majandusminister Riina Sikkut ja Elektrilevi juhatuse esimees Mihkel Härm.
Elektrilevi saab 8 miljonit eurot lisainvesteeringuteks ja mikrotootjate võrku ühendamiseks, selleks sõlmisid lepingu majandusminister Riina Sikkut ja Elektrilevi juhatuse esimees Mihkel Härm.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.