Artikkel
 • Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Kaunis aed Kakumäe kaldarinnakul

  Nende kividega ongi nüüd aianduse ja aiakujundusega tegeleva osaühingu Helenium juhataja Anne Ots oma koduõue ilmestanud. Väga palju kive on ta ümber maja paiknevasse kiviktaimlasse ?mahutanud?, ühe osa kividega on Jaapani aia kujundanud ja mõned kivid loovad silla terve aia ning basseini ja väliköögi vahele.
  Suure ala õuest võtab enda alla paks muruvaip. Ilusa muru on Anne Ots saanud regulaarse niitmise ja väetamisega ning igal kevadel võtab ta ette põhjaliku murukamara õhutamise. Krunti piiravad puud ? mõned toomingad, kased, paplid, männid ? ja lepavõsa on vahepeal suureks kasvanud. Puude all peab puhkust vanaperemehe ületõrvatud paat ? side nende aegadega, kui siit käidi veel võrke merre viimas.
  Mälestusi olnust kannavad endas ka vanad viljapuud. Paar ehitusele jalgu jäänud nooremat õunapuud istutas Anne Ots ümber ja tänavu olid need õunu täis. Kivitaimlasse on majaperenaine pannud lillede ja kadakate vahele mitmeid maitse- ja ravimtaimi ning kuumaasikaid. Klassikalist peenardega tarbeaeda polegi Anne Ots rajanud. Küll aga on ta pottidesse istutanud porrulauku, basiilikut, erinevaid salateid.
  Selles kenas õuealas on kõigile pereliikmetele mõeldud. Lastel on liivakast, liumägi ja kiiged, täiskasvanutel mõnusad istumisnurgad. Paraja suurusega köetavas basseinis karastab terve pere end varakevadest hilissügiseni. Katusealuses asuvat pliidi ja soojamüüriga õuekööki kasutab pere aastaringselt. Suvel toimub kogu köögielu seal, aga vahel tehakse ka talvel tuli pliidi alla või grillahju.
  Kauni loodusesse sulandunud aia ilu on kiitnud nii külalised kui ka möödakäijad. Tundub uskumatuna, et niisuguse tervikliku aia rajamisel polnudki Anne Otsal kujundusprojekti ? loodus ja tegija ise panid kõik paika.q
  Ideaalne aed rahuldab teie vajadusi ja peegeldab teie maitset. Kuid see, mis on täiuslik ühe jaoks, ei pruugi sobida teisele. Leidke oma jaoks õige ja viige see ellu ? see on minu aia võti.
  Kui teid ei rahulda olemasolev aed, siis teil on täielik vabadus teha selles ükskõik milliseid muudatusi. Mina soovisin võimalikult looduslähedast aeda ilma tarata. Et siiski takistada igaühe sattumist oma õuele, otsustasin piirata aia selleks sobivate taimedega. Mere poolt piirab aeda kibuvits, naabritest vabakujuline kuusehekk, mille ette rajasin Jaapani oja, ning kolmandast küljest kadakad koos kibuvitsaga.
  Kuna vundamendi kaevamisel kaevati välja kive, siis tuli need kohe ära kasutada. Kivide paigutamisele järgnes taimede valik. Igihaljastest on minu lemmikud kadakad, nii järgneski nende kõikvõimalike sortide istutus. Kadakatele järgnesid erinevad enelad, kõrrelised, punased kukerpuud, pinnakatteroosid, maranad.
  Aed ei pea vastama teiste inimeste ootustele, igaüks võib end vabalt väljendada. Leidke iseend oma aias.
  Autor: Tiina Kolk
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Soovime edu võitluses “aatemeestega”
Poliitikutel on kahtlemata õigus, et konkurentsiamet peaks olema võimekas ettevõtlusvabaduse regulaator, aga samamoodi tuleb olla meelekindel poliitilistes tõmbetuultes, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Poliitikutel on kahtlemata õigus, et konkurentsiamet peaks olema võimekas ettevõtlusvabaduse regulaator, aga samamoodi tuleb olla meelekindel poliitilistes tõmbetuultes, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Tesla kaalub tehase loomist Kanadasse
Tesla teeb lobitööd Kanada provintsi Ontario valitsusega, et luua piirkonda uus kõrgelt arenenud tootmistehas, selgub täna meedias avaldatud dokumentidest.
Tesla teeb lobitööd Kanada provintsi Ontario valitsusega, et luua piirkonda uus kõrgelt arenenud tootmistehas, selgub täna meedias avaldatud dokumentidest.
Reaalajas börsiinfo
Konkurentsiameti uus juht: kinomonopol? Jah, see paistab JOKK
Sel nädalal konkurentsiameti peadirektorina alustanud Evelin Pärn-Lee kommenteeris Äripäeva raadio hommikuprogrammis avalikkuse tähelepanu all olnud juhtumeid, nagu kütusekartell ja kinomonopoli teke.
Sel nädalal konkurentsiameti peadirektorina alustanud Evelin Pärn-Lee kommenteeris Äripäeva raadio hommikuprogrammis avalikkuse tähelepanu all olnud juhtumeid, nagu kütusekartell ja kinomonopoli teke.
Läti saab Rail Balticule sõjalise liikuvuse raha
Läti Rail Balticu projekt on seotud sõjalise liikuvuse rahastamisega veidi vähem kui 5 miljoni euro ulatuses, selgus riigi transpordiministeeriumi esmaspäeval allkirjastatud lepingust Euroopa Kliima-, Infrastruktuuri- ja Keskkonnainspektsiooniga (CINEA).
Läti Rail Balticu projekt on seotud sõjalise liikuvuse rahastamisega veidi vähem kui 5 miljoni euro ulatuses, selgus riigi transpordiministeeriumi esmaspäeval allkirjastatud lepingust Euroopa Kliima-, Infrastruktuuri- ja Keskkonnainspektsiooniga (CINEA).
Väike-Maarja suurim maja leidis ostja
Väike-Maarja vallavanemal Indrek Keskülal oli reedel põhjust rõõmustada, sest läbirääkimised õppekeskuse ostjaga olid edukad ja majale puhutakse varsti uus elu sisse.
Väike-Maarja vallavanemal Indrek Keskülal oli reedel põhjust rõõmustada, sest läbirääkimised õppekeskuse ostjaga olid edukad ja majale puhutakse varsti uus elu sisse.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.