2. oktoober 2005 kell 22:00

Kodu keskaegsete müüride vahel

Vanu asju ja interjööre armastav peremees mõtles, mida selle õnnetusega peale hakata, sest väljakoorunud krobeline sein oli samuti väga illustratiivne, seal võis hoomata eelmiste ajastute jälgi. Seepärast maaliski kunstnik Jarõna Ilo välisseinale otse lae alla klassitsistlikus stiilis ornamendiriba. ?Meie idee oli mitte võltsing, vaid mäng, mis sobib vanasse majja. Ma lihtsalt ?taastasin? need maalingud, mis oleksid väga vabalt võinud selles majas ka olla,? selgitab Ilo.

Kamina ümber maalis ta seinamaalinguga sobivas vanaaegses ?segatud? värvigammas mustrid. Praegu on magamistuba oma Prantsuse kardinate, patjadesse uppuva voodi, juugendstiilis riidekapi ja ?kleidis? tooliga väga romantiline.

Punase klaasiga uks viib magamistoast pesuruumi. Ukselgi on oma lugu. Kord nägi korteri peremees Toompeal jalutades, kuidas ühelt ehituselt visati vana vineeruks minema. Küllap seda polnud enam kanalisatsioonikaevu purdekski vaja ja nii tõi ta sealt seljas ukse endale koju.

Hämmastavalt palju asju on selles kodus surma suust päästetud ja siin on nendele uus elu antud. Korteriperemees vedas bussiga Saksamaalt antiigipoest koju keraamilise ahju, mis praegu tema köök-elutuba kütab.

Itaaliast on ta tassinud kohale vana ja väärika päevinäinud vaiba, vanalinna ühest õuest vanu telliseid, mida usinad töömehed enne konteinerisse loopimist just purustama asusid. Nüüd ilmestavad need meistrimärgiga tellised tema köögi seina.

Legendaarse meistrimehe Ülo Otsa tehtud pliidikummi tõi peremees oma endisest kodust kaasa. Mõned talle tähtsad asjad rändavad temaga koos paigast paika. Suurt osa niisugusest kraamist hoiabki ilma näinud mees kohvrites. Erinevatest ajastutest pärit kohvridki näivad külalisele kui ruumikujunduselemendid, tegelikult on need kasutusel kui panipaigad.

Selles kodus võib täheldada julgust vanade asjadega ümber käia, meisterdada mitusada aastat vanadest laudadest riiuleid, lakkida ja vahatada ning sobitada seda natuke dekadentlikku ja boheemlikku elamisse, sõnab Jarõna Ilo.

Omaette vaatamisväärsus on korteri põrandad. Magamistoas on üle lakitud veneaegne pragunenud pruuni värviga kaetud laudpõrand, mis nüüd mõjub väga dekoratiivselt. Lausa suursuguse mulje jätab elutoa laiade laudadega põrand, mille augud ja täkked viitavad kõrgele vanusele.

Vanalinna elamises on kohased vanad asjad, vanad fotod. Selles kodus on väga palju kõnekaid detaile, mis räägivad peremehe sügavast austusest varasemate aegade vastu. Midagi pole ülearu ? kõike on parasjagu ja kõikidel asjadel on oma lugu, siin kodus on kõik soe ja ilus.

Autor: Tiina Kolk

Hetkel kuum