Artikkel
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Kodu keskaegsete müüride vahel

  Vanu asju ja interjööre armastav peremees mõtles, mida selle õnnetusega peale hakata, sest väljakoorunud krobeline sein oli samuti väga illustratiivne, seal võis hoomata eelmiste ajastute jälgi. Seepärast maaliski kunstnik Jarõna Ilo välisseinale otse lae alla klassitsistlikus stiilis ornamendiriba. ?Meie idee oli mitte võltsing, vaid mäng, mis sobib vanasse majja. Ma lihtsalt ?taastasin? need maalingud, mis oleksid väga vabalt võinud selles majas ka olla,? selgitab Ilo.
  Kamina ümber maalis ta seinamaalinguga sobivas vanaaegses ?segatud? värvigammas mustrid. Praegu on magamistuba oma Prantsuse kardinate, patjadesse uppuva voodi, juugendstiilis riidekapi ja ?kleidis? tooliga väga romantiline.
  Punase klaasiga uks viib magamistoast pesuruumi. Ukselgi on oma lugu. Kord nägi korteri peremees Toompeal jalutades, kuidas ühelt ehituselt visati vana vineeruks minema. Küllap seda polnud enam kanalisatsioonikaevu purdekski vaja ja nii tõi ta sealt seljas ukse endale koju.
  Hämmastavalt palju asju on selles kodus surma suust päästetud ja siin on nendele uus elu antud. Korteriperemees vedas bussiga Saksamaalt antiigipoest koju keraamilise ahju, mis praegu tema köök-elutuba kütab.
  Itaaliast on ta tassinud kohale vana ja väärika päevinäinud vaiba, vanalinna ühest õuest vanu telliseid, mida usinad töömehed enne konteinerisse loopimist just purustama asusid. Nüüd ilmestavad need meistrimärgiga tellised tema köögi seina.
  Legendaarse meistrimehe Ülo Otsa tehtud pliidikummi tõi peremees oma endisest kodust kaasa. Mõned talle tähtsad asjad rändavad temaga koos paigast paika. Suurt osa niisugusest kraamist hoiabki ilma näinud mees kohvrites. Erinevatest ajastutest pärit kohvridki näivad külalisele kui ruumikujunduselemendid, tegelikult on need kasutusel kui panipaigad.
  Selles kodus võib täheldada julgust vanade asjadega ümber käia, meisterdada mitusada aastat vanadest laudadest riiuleid, lakkida ja vahatada ning sobitada seda natuke dekadentlikku ja boheemlikku elamisse, sõnab Jarõna Ilo.
  Omaette vaatamisväärsus on korteri põrandad. Magamistoas on üle lakitud veneaegne pragunenud pruuni värviga kaetud laudpõrand, mis nüüd mõjub väga dekoratiivselt. Lausa suursuguse mulje jätab elutoa laiade laudadega põrand, mille augud ja täkked viitavad kõrgele vanusele.
  Vanalinna elamises on kohased vanad asjad, vanad fotod. Selles kodus on väga palju kõnekaid detaile, mis räägivad peremehe sügavast austusest varasemate aegade vastu. Midagi pole ülearu ? kõike on parasjagu ja kõikidel asjadel on oma lugu, siin kodus on kõik soe ja ilus.
  Autor: Tiina Kolk
 • Hetkel kuum
Maailma suurima krüptobörsi juht: 2022 oli krüptole vastupidamise aasta
Krüptotööstust ei tohiks hinnata ees seisvate väljakutsete, vaid selle järgi, kuidas on senistele vastu peetud, kirjutab maailma suurima krüptobörsi Binance juht Changpeng "CZ" Zhao.
Krüptotööstust ei tohiks hinnata ees seisvate väljakutsete, vaid selle järgi, kuidas on senistele vastu peetud, kirjutab maailma suurima krüptobörsi Binance juht Changpeng "CZ" Zhao.
Hotellid: turistid tulevad vaikselt tagasi, aga piisavalt palju raha ei saa neilt veel küsida
Turistid tulevad vaikselt Eestisse tagasi ja hotellide käive on taastunud kriisieelsele tasemele, kuid hotellide juhid tõdevad, et nad pole saanud hindu tõsta piisavalt, et see kataks aina suurenevaid kulusid. Tulevast suvest sõltub palju, sest rahapuhvrid on hotellidel koroonakriisis kokku kuivanud.
Turistid tulevad vaikselt Eestisse tagasi ja hotellide käive on taastunud kriisieelsele tasemele, kuid hotellide juhid tõdevad, et nad pole saanud hindu tõsta piisavalt, et see kataks aina suurenevaid kulusid. Tulevast suvest sõltub palju, sest rahapuhvrid on hotellidel koroonakriisis kokku kuivanud.
USA aktsiaturud kerkisid, Nasdaq sai kirja uhke tõusunädala
USA aktsiaturud jätkasid reedel kerkimist ja ligi protsendi edenenud Nasdaqi liitindeks sai kirja mitme kuu parima tõusunädala.
USA aktsiaturud jätkasid reedel kerkimist ja ligi protsendi edenenud Nasdaqi liitindeks sai kirja mitme kuu parima tõusunädala.
Reaalajas börsiinfo
Lillemüüja laseb pikalt tegutsenud äri pankrotti: pole enam mõtet
Varem Viru lilleturul kioskit pidanud lillede jaemüügiga tegelev Kaeralill koondas töötajad ja läheb pankrotti.
Varem Viru lilleturul kioskit pidanud lillede jaemüügiga tegelev Kaeralill koondas töötajad ja läheb pankrotti.
Seitse soovitust edukaks koondamiseks
Töömaastikku räsivad esimesed suuremad koondamislained ja paljud ettevõtted on tööinspektsioonile juba märku andnud järgmistest koondamisplaanidest.
Töömaastikku räsivad esimesed suuremad koondamislained ja paljud ettevõtted on tööinspektsioonile juba märku andnud järgmistest koondamisplaanidest.
“Äripäev eetris”: Scholz tegi end tankidega veiderdamisega lolliks
Pikk venitamine ukrainlastele tankide lubamisel on teinud lolliks eelkõige Saksa liidukantsleri Olaf Scholzi enese, kuid sakslaste suhtes on tekkinud skepsis, kas nende peale saab üldse loota, leidsid ajakirjanikud saates “Äripäev eetris”.
Pikk venitamine ukrainlastele tankide lubamisel on teinud lolliks eelkõige Saksa liidukantsleri Olaf Scholzi enese, kuid sakslaste suhtes on tekkinud skepsis, kas nende peale saab üldse loota, leidsid ajakirjanikud saates “Äripäev eetris”.
Raadiohommikus: milline valimisloosung on kõige helisevam?
“Päästame Eesti!” Kelle käest?
“Päästame Eesti!” Kelle käest?

Olulisemad uudised

Viljakasvatajad said eelmisel aastal hea saagi
Eelmise aasta lõplik teraviljasaak oli 19% varasemast aastast suurem ja seda veidi vähenenud kasvupinnast hoolimata, kartulisaak kasvas ligi 10%, kaunvili tegi aga saagirekordi, teatas statistikaamet.
Eelmise aasta lõplik teraviljasaak oli 19% varasemast aastast suurem ja seda veidi vähenenud kasvupinnast hoolimata, kartulisaak kasvas ligi 10%, kaunvili tegi aga saagirekordi, teatas statistikaamet.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.