Artikkel
 • Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Kehtestame kõigile sama käibemaksumäära

  Phil Collinsi kunagine hitt ?Jeesus tunneb mind? rääkis telepastorist, kes kutsub inimesi üles kasinusele ja vooruslikkusele, kuid ise supleb rahas ja petab naist armukestega.
  Samasugust irooniat võib näha Collinsi Tallinna kontserdi piletimüügis. Erand käibemaksuseaduses, mille eesmärk oli teha maksusoodustus mittetulunduslikele kontsertidele, on saanud erafirmale rahaallikaks.
  Äripäeva arvates võiks Eestis kehtida kõikidele kaupadele ja teenustele ühesugune 18%-line käibemaksumäär, sest see hoiab ära ebavõrdse konkurentsi ja skeemitamise.
  Praegu kehtib osale teenustele ja kaupadele käibemaksu alandatud 5%-line määr, see puudutab näiteks raamatuid, ravimeid, ohtlike jäätmete käitlemist ja osa kontsertide korraldamist. Nende eranditega toetab riik valitud valdkondi, nagu ta suitsetamist ja alkoholi tarbimist karistab aktsiisiga.
  Loomulikult kinnitavad kõik erandite saajad, et just neile on soodustused vajalikud. Nii räägivad kirjastajad rahva harimisest, ajalehtede väljaandjad kõigi võrdsest juurdepääsust teabele ja meelelahutusärimehed turismi arendamisest. Näiteks kontserdikorraldajad on juba paar aastat ähvardanud, et kõik suuremad kontserdid hakkavad nüüdsest toimuma Lätis, kus piletitele käibemaksu pole. Need erandid koos oma põhjendustega on eraldi võttes ka kõik arvestatavad, kuid riigi tasandil on need kokkuvõttes tekitanud ebavõrdse konkurentsi ja sahkerdamise.
  Miks on armastusromaan rohkem rahvavalgustuslik kui bussipilet Riiga eesmärgiga külastada sealset ajaloomuuseumi? Kontserdipiletite näitega on seadusandjad loonud eriti tobeda olukorra, sest erakapitalil põhinevad kontserdikorraldajad maksavad 18%-list ja riigiettevõtted ning mittetulundusühendused 5%-list käibemaksu.
  Aprillis ütles BDG nõukogu liige Peeter Rebane ise Äripäevale, et praegune olukord on eraettevõtluse diskrimineerimine ja selles nõustume meie eilse kaaneloo peakangelasega täielikult.
  Kuid erinevalt temast ei soovi me kõigi spordi- ja kultuuriürituste erandlikku maksualandust, nagu pani veebruaris ette Keskerakond, vaid soovime ühtlast maksumäära. Miks? Ikka sellepärast, et muidu võiksime näha, kuidas igast korralikku kasumit teenivast meelelahutusest saab pisikohendustega rahvaspordiüritus või Eesti kultuuri edendav kogunemine. Täpselt samamoodi, nagu Lauri Laubre korraldatud Tina Turneri ja Rolling Stonesi kontsertidest said teatrietendused, et maksust pääseda.
  Seega oleme kõikide erandite kaotamise poolt. Muide, Äripäev annab endale aru, et seda nõudes saeme oksa omaenda istumise alt. Tõusev käibemaks ajalehtede ja raamatute müügilt tähendaks ka meie kirjastusele maksukoormuse tõusu.
  See, kas Eesti 18%-line käibemaksumäär, sama mis ka Lätis ja Leedus, on üldse mõistlik, on eraldi teema. Äripäev on alati olnud seisukohal, et maksud peavad olema võimalikult madalad, kokkuvõttes see elavdab majandust ja suurendab maksude laekumist. Ent kuni reegleid pole muudetud, tuleb neid täita ja mitte Laubre-Rebase mõistes teatrit teha.
  Autor: ÄP
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Henn Sarv: mõttetu hinnaga elektrit ei pea ostma
Kui sõltud elektri börsihinnast, lülita vool täna tunniks ajaks välja - mõttetu hinnaga pole mõtet elektrit osta, kirjutab IT-koolitaja Henn Sarv.
Kui sõltud elektri börsihinnast, lülita vool täna tunniks ajaks välja - mõttetu hinnaga pole mõtet elektrit osta, kirjutab IT-koolitaja Henn Sarv.
USA aktsiaturg langes peale viiepäevast tõusu
USA aktsiaturg tuli kolmapäeval allapoole, kui jaekaubanduskett Target näitas kasumi kukkumist ning Föderaalreservi juulikuu istungi protokoll kinnitas varasemat teadmist, et intresse tõstetakse seni, kuni inflatsioon on allapoole tulnud.
USA aktsiaturg tuli kolmapäeval allapoole, kui jaekaubanduskett Target näitas kasumi kukkumist ning Föderaalreservi juulikuu istungi protokoll kinnitas varasemat teadmist, et intresse tõstetakse seni, kuni inflatsioon on allapoole tulnud.
Reaalajas börsiinfo
Kui juhid, siis tee seda hästi
Juhi töö on raske. Loomulikult mitte füüsiliselt, vaid vaimselt ja eelkõige emotsionaalselt. Vastutus ja pinge on suur. Uuringud näitavad, et 50-70% sellest, kuidas töötajad tajuvad organisatsioonis valitsevat õhkkonda, sõltub ühe inimese-liidri-tegevusest.
Juhi töö on raske. Loomulikult mitte füüsiliselt, vaid vaimselt ja eelkõige emotsionaalselt. Vastutus ja pinge on suur. Uuringud näitavad, et 50-70% sellest, kuidas töötajad tajuvad organisatsioonis valitsevat õhkkonda, sõltub ühe inimese-liidri-tegevusest.
Väikepruulijad pettusid valitsuses: see on näkku sülitamine
Väikestes õlletootjates tekitab vimma, et uue valitsuse tulekuga on jäänud toppama eelnõu, millega lubati tõsta väikeste õlletootjate õlleaktsiisi piirmäära. Rahandusministeerium soovitab väikeettevõtjatel taotleda teisi soodustusi.
Väikestes õlletootjates tekitab vimma, et uue valitsuse tulekuga on jäänud toppama eelnõu, millega lubati tõsta väikeste õlletootjate õlleaktsiisi piirmäära. Rahandusministeerium soovitab väikeettevõtjatel taotleda teisi soodustusi.
Elektrilevi saab 8 miljonit elektri mikrotootjate võrku ühendamiseks
Elektrilevi saab 8 miljonit eurot lisainvesteeringuteks ja mikrotootjate võrku ühendamiseks, selleks sõlmisid lepingu majandusminister Riina Sikkut ja Elektrilevi juhatuse esimees Mihkel Härm.
Elektrilevi saab 8 miljonit eurot lisainvesteeringuteks ja mikrotootjate võrku ühendamiseks, selleks sõlmisid lepingu majandusminister Riina Sikkut ja Elektrilevi juhatuse esimees Mihkel Härm.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.