6 oktoober 2005

SEB: Eesti üleminek eurole ähvardab lükkuda

Kui nafta hind 2006. aasta alguses oluliselt ei lange, ei suuda Eesti täita inflatsioonikriteeriumi eurole üleminekuks ja ühisraha kasutuselevõtt lükkub.

Nii prognoosib Rootsi SEB pank oma eile avalikustatud Ida-Euroopa riikide majandusülevaates.

Inflatsiooni kannustavad kütuse hinna tõus, tugev eratarbimine, miinimumpalga tõstmise nõudmised, kiire reaalpalkade kasv ning gaasi, elektri, vee ja transpordikulude kasv. Teenuste hinnad kallinevad koos ostujõu kasvuga.

Inflatsiooni aeglustab mõnevõrra jaekaubanduses ja telekommunikatsiooniturul kasvav konkurents. Valitsus seevastu ei plaani mingeid meetmeid inflatsiooni ohjeldamiseks. Selle asemel, et jahutada inflatsiooni õhutavat tugevat eratarbimist eelarvepoliitika abil, on valitsuse eelarvepoliitika jätkuvalt ekspansiivne, kirjutab pank.

Eurole ülemineku viibimine võib põhjustada turul negatiivseid reaktsioone ja intresside kõikumisi, eriti, kui euroga ühinemine lükkub edasi teadmata ajaks. Kui aga muud majandusnäitajad püsivad head ja jooksevkonto defitsiit ning inflatsioon jätkavad positiivses trendis, ei põhjusta euroga liitumise lükkumine ühe aasta võrra mingeid suuremaid probleeme.

SEB panga inflatsiooniprognoos on tänavu 3,9% ja tuleval aastal 2,5%.

Hetkel kuum