Uus algus ELiga tõstis Horvaatia börsi 5,6 protsenti

Horvaatia börs on selle uudise peale kolme päevaga tõusnud 5,6 protsenti.

Seepeale alustas Euroopa Liit uuesti Horvaatiaga liitumisläbirääkimisi. Euroopa Liit katkestas liitumisläbirääkimised Horvaatiaga tänavu märtsis, kuna riigi koostööd Haagi sõjakuritegude tribunaliga ei peetud piisavaks.

Eesti avatud investeerimisfondidest ehk aktsiafondidest on klientide raha Horvaatia aktsiatesse enim paigutanud Trigon Capital. Enam kui poole oma koguvarast on Horvaatia aktsiatesse investeerinud Trigon Teise Laine Fond. Teised Trigoni aktsiafondid on oma varast riigi aktsiatesse investeerinud alla viiendiku. ?Horvaatia ja Poola aktsiaturud on võrreldes teise selle piirkonna börsidega selgelt alahinnatud,? ütles Trigon Capitali varahaldusüksuse juht Kristel Kivinurm-Priisalm.

?Horvaatias asuvatesse ettevõtetesse oleme investeeritud 14 protsenti Ida-Euroopa Fondist, sellest umbes pool ravimifirmasse Pliva ja seda läbi Londonis kaubeldavate hoiutähtede (GDR),? ütles Hansa Investeerimisfondide juht Alvar Roosimaa.

Roosimaa sõnul on Hansapank ka pensionifondides otse investeerinud Plivasse ja tuntud toiduainetevalmistajasse Podravka. Viimane tähendab tõlkes kukesuppi.

Hansa fondid on hetkel kokku Horvaatiasse paigutanud üle 250 miljoni krooni.

SEB Kasvufondi juht Alo Kullamaa lisas, et ka SEB Ühispanga pensionifondides on Pliva aktsiat.

Hetkel kuum