Ülo Toomsalu • 7 oktoober 2005

EPL: Kalevi maja renditulu voolab teadmata suunas

Kalevilt endise tootmishoone rentinud politseiamet ja piirivalveamet maksavad ligi 35 mln krooni aastas firmale, mille omanikud peituvad advokaadibüroo taha.

2003. aasta algul, kui Kalevi kommivabrik oli Tondilt Jürisse kolinud, sõlmis selle tütarfirma Kalev REC politseiametiga 20 aastaks rendilepingu, mille jooksul rentnik tasub kokku üle 600 miljoni krooni, kirjutab Eesti Päevaleht.

Mõni kuu hiljem teatas Kalev, et müüb suurema osa Pärnu mnt 139 kinnistust Oliver Kruuda äripartnerile Mati Tusovile kuuluvale osaühingule Raldon. Tehingu hind oli 87 miljonit krooni. Sellega hakkasid politseiameti rendimaksed laekuma Kalevi asemel Raldonile, mille omanik oli sajaprotsendiliselt Tusov.

Tänavu augustist on aga pool Raldonist läinud osaühingule Crimex Capital, mille juhatuse esimees on advokaat Aivar Raudsik.

Kuni 2004. aasta maini figureeris ettevõtte juhatuses Martin Krupp, kelle nimi jookseb justkui kohustuslikuna läbi peaaegu kõikidest majandusminister Edgar Savisaarega seotud majandustehingutest.

Crimex Capitali omanik on osaühing Bolton Invest, mille juhatuse esimees on taas advokaat Raudsik. Ja Bolton Investi formaalne omanik on advokaadibüroo Alas Raudsik. Kes peidab oma seotust Kalevi endise tootmishoonega advokaadibüroo taha, pole teada. Ometi teenib just tema järgmistel aastatel poole endise kommivabriku renditulust.

Raudsik ja Tusov polnud eile kättesaadavad. Advokaadibüroo Alas Raudsik sekretär keeldus ütlemast, kes on Bolton Investi tegelikud omanikud.

Siseminister Kalle Laanet edastas oma seisukoha, kus ta andis mõista, et kui ta 2003. aastal Tallinna prefektina rendilepingu sõlmis, istus ta vastas Tusov ? Raldoni omanik ja juht. Enda sõnul Laanet ei tea, et Raldoni omanike seas on muudatusi tehtud, ent sellest ei peagi Raldon rentnikku teavitama.

Hetkel kuum